Onderzoek: zó kun je je kind het beste een compliment geven

10.03.2020 12:50
complimenten-geven-aan-kind

Complimenten geven aan je kind: wat kan daar nu slecht aan zijn? Best veel, volgens wetenschappers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overdreven complimentjes juist averechts werken.

Dat ontdekte Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), door Nederlandse kinderen van 7 tot en met 11 jaar thuis wiskundeopgaven te laten maken.

 

‘Wat ongelooflijk goed gedaan’

Ouders mochten zelf bepalen of en hoe ze complimenten gaven, maar alles werd gefilmd. Twee mensen noteerden tijdens het bekijken van de beelden hoeveel overdreven (‘wat ongelooflijk goed gedaan’) en niet-overdreven complimenten (‘wat goed gedaan’) de kinderen kregen. De kinderen moesten vijf weken voor de test en zes, twaalf en achttien maanden erna aangeven in hoeverre ze zich herkenden in een stelling als: ‘Ik ben een heel speciaal en bijzonder persoon.’

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over gebrek aan complimentjes >

 

‘Pijnlijk’

Wat blijkt? Kinderen die veel overdreven complimentjes kregen, ontwikkelden een lager zelfbeeld dan de andere kinderen. Brummelman in de Volkskrant: “Overdreven complimenten krijgen kan eng zijn. Kinderen kunnen denken dat ze altijd aan deze hoge standaard moeten voldoen. Maar het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Dan kunnen ze zich slecht voelen over zichzelf en dat is pijnlijk.”

Het hele artikel lees je op Volkskrant.nl.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >