Complimenten geven aan je kind: wat kan daar nu slecht aan zijn? Best veel, volgens wetenschappers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overdreven complimentjes juist averechts werken.
Lees verder onder de advertentie
Dat ontdekte Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), door Nederlandse kinderen van 7 tot en met 11 jaar thuis wiskundeopgaven te laten maken.
‘Wat ongelooflijk goed gedaan’
Ouders mochten zelf bepalen of en hoe ze complimenten gaven, maar alles werd gefilmd. Twee mensen noteerden tijdens het bekijken van de beelden hoeveel overdreven (‘wat ongelooflijk goed gedaan’) en niet-overdreven complimenten (‘wat goed gedaan’) de kinderen kregen. De kinderen moesten vijf weken voor de test en zes, twaalf en achttien maanden erna aangeven in hoeverre ze zich herkenden in een stelling als: ‘Ik ben een heel speciaal en bijzonder persoon.’
Wat blijkt? Kinderen die veel overdreven complimentjes kregen, ontwikkelden een lager zelfbeeld dan de andere kinderen. Brummelman in de Volkskrant: “Overdreven complimenten krijgen kan eng zijn. Kinderen kunnen denken dat ze altijd aan deze hoge standaard moeten voldoen. Maar het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Dan kunnen ze zich slecht voelen over zichzelf en dat is pijnlijk.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.