Vals of niet: de momenten dat je voor je baby zingt, hebben wel degelijk zin. Zingen heeft namelijk een positieve invloed op de hersenontwikkeling, blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers van de Universiteit van Toronto Mississauga ontdekten dat zingen niet alleen fijn is voor moeder en kind, maar ook helpt bij de cognitieve ontwikkeling van je baby. Het stimuleert de aandacht van je kleintje én zorgt voor positieve emoties tegenover jou. “Muziek brengt mensen bij elkaar en dat begint al in de wieg”, aldus onderzoeker Laura Cirelli.
Lees verder onder de advertentie
Blij en aandachtig
In het onderzoek werd gekeken naar de verschillende manieren van zingen, zoals een opgewekte stem tijdens het spelen en een rustige stem tijdens het kalmeren. Ook de activatie van het centrale zenuwstelsel werd onderzocht. Deze is duidelijk minder actief bij het zingen van rustgevende liedjes. Dat zorgt voor een blije baby die meer aandacht heeft voor z’n moeder.
Zingen heeft dus een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. “We zien een verband tussen ritme en taalvaardigheden, aandacht, ontwikkeling, gehoorscherpte en zelfs sociale interacties”, legt onderzoeker Jessica Grahn uit. Uit twee Harvard-studies blijkt dat zingen ook helpt bij het kalmeren van huilende of onrustige baby’s. Ze voelen zich daardoor veilig. Handig om te weten tijdens je volgende muzikale uitspatting, toch?
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.