Onderzoek wijst uit: zingen voor je baby is goed voor de hersenontwikkeling

02.07.2021 13:28
hond koptelefoon

Vals of niet: de momenten dat je voor je baby zingt, hebben wel degelijk zin. Zingen heeft namelijk een positieve invloed op de hersenontwikkeling, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto Mississauga ontdekten dat zingen niet alleen fijn is voor moeder en kind, maar ook helpt bij de cognitieve ontwikkeling van je baby. Het stimuleert de aandacht van je kleintje én zorgt voor positieve emoties tegenover jou. “Muziek brengt mensen bij elkaar en dat begint al in de wieg”, aldus onderzoeker Laura Cirelli.

Blij en aandachtig

In het onderzoek werd gekeken naar de verschillende manieren van zingen, zoals een opgewekte stem tijdens het spelen en een rustige stem tijdens het kalmeren. Ook de activatie van het centrale zenuwstelsel werd onderzocht. Deze is duidelijk minder actief bij het zingen van rustgevende liedjes. Dat zorgt voor een blije baby die meer aandacht heeft voor z’n moeder.

Lees ook
Onderzoek wijst uit: na de bevalling ben je nooit meer dezelfde persoon >

Veel voordelen

Zingen heeft dus een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. “We zien een verband tussen ritme en taalvaardigheden, aandacht, ontwikkeling, gehoorscherpte en zelfs sociale interacties”, legt onderzoeker Jessica Grahn uit. Uit twee Harvard-studies blijkt dat zingen ook helpt bij het kalmeren van huilende of onrustige baby’s. Ze voelen zich daardoor veilig. Handig om te weten tijdens je volgende muzikale uitspatting, toch?

Bron: Mother.ly

 

Meer lezen over de ontwikkeling van baby’s?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >