Onderzoek: we zijn dol op voorlezen

07.10.2016 09:07

Voorlezen vinden we hartstikke leuk. En we zijn niet de enigen, blijkt uit een nieuw onderzoek. In 90% van de gezinnen met kinderen tussen de 3 en 7 jaar wordt namelijk meerdere keren per week of vaker voorgelezen. Per keer is dat gemiddeld 13 minuten.

Onderzoeksbureau GfK deed in opdracht van Sanoma onderzoek naar het voorleesgedrag onder 500 ouders. Wat blijkt: de meeste ouders beginnen al met voorlezen als hun kind net is geboren, het overige deel doet dat na de eerste of tweede verjaardag. De voornaamste reden om een boek te pakken is om lezen te stimuleren en het goed is voor de ontwikkeling. Ook vindt 70% van de gezinnen het belangrijk om juist nu – in het tijdperk van tablets en smartphones – voor te lezen.

 

Moeders versus vaders

Moeders lezen het vaakst voor, namelijk iedere dag. Vaders houden het op een paar keer per week. Uit het onderzoek komt trouwens ook naar voren dat kinderen het hartstikke leuk vinden om voorgelezen te worden: negen van de tien kinderen vraagt zelf om een verhaaltje voor het slapengaan.

 

Als het maar grappig is

Voor wie twijfelt over het aanbod in de boekenkast: grappige verhalen zijn favoriet bij kinderen. Ook verhalen over dieren, spannende verhalen over vroeger en moderne sprookjes doen het altijd goed.

 

Prachtaanbieding

 

Fijn, voorlezen! Nieuw: mooie box met 10 Disney-voorleesboeken. Plus: alle verhalen op twee luistercd’s, stickervellen en een Finding Dory-poster. Prijs: € 49,95 Prijs voor Kek Mama-abonnees: € 39,95. Bestel ‘m hier!