Onderzoek: verkeer bij scholen is vaak onveilig

10.09.2018 10:13
onderzoek-verkeer-rond-scholen-onveilig

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat rond scholen de afgelopen drie jaar meer dan 10.000 ongevallen plaatsvonden. En dat is ‘echt te veel’, vindt de minister.

Vooral bij scholen in de stad is de problematiek groot.
 

‘Hoe meer, hoe onveiliger’

Verder blijkt uit het onderzoek onder bijna duizend onderwijsinstellingen, dat negen op de tien grote verkeersproblemen ervaren: van foutparkeren en veel te hard rijden tot onoverzichtelijke situaties. “Maatregelen die autogebruik bevorderen, zoals aanleg van extra parkeerplaatsen bij scholen, werken juist averechts”, zegt hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis tegen RTL. “Hoe meer je faciliteert, hoe meer mensen er gebruik van gaan maken, hoe onveiliger het wordt. Het is belangrijk om bij de bouw van nieuwe scholen goed te kijken naar het verkeer in de omgeving.”

 

‘Pak zelf ook de fiets’

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schrikt van het hoge aantal ongelukken. “Het lijkt me alle hens aan dek voor gemeenteraden en wethouders die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik denk ook dat ouders het goede voorbeeld moeten geven. Breng je kind toch alsjeblieft niet met de auto naar school. Pak zelf ook die fiets, doe het op een veilige manier.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >