Onderzoek: ouders voeden hun kind net zo op als hun hond

30.03.2018 10:06
onderzoek-ouders-voeden-kind-zelfde-op-als-hond

Wie zijn kind af en toe stevig corrigeert, is ook strenger voor de hond des huizes. Dat blijkt uit onderzoek van hondengedragstherapeut Ineke van Herwijnen van Wageningen University & Research.

De wetenschappers vroegen 500 ouders met een hond naar de opvoedstijl van hun kind en huisdier. En deze stijlen kwamen duidelijk met elkaar overeen. 

 

Regels

Sommige mensen hebben een autoritaire stijl. Van Herwijnen: ‘Deze mensen vinden het naleven van regels heel belangrijk: als de hond niet luistert, dan geven ze bijvoorbeeld een corrigerende tik. Een andere groep mensen gebruikt de ‘gezaghebbende opvoedstijl’. Hier worden ook regels gesteld, maar er is ook ruimte voor uitleg en onderhandeling.’ Volgens de gedragstherapeut blijkt die laatste stijl bij kinderen het effectiefst. 

 

Lees ook
Dit is volgens moeder Annie de beste opvoedtip ooit >

 

‘De mens achter de hond’

De komende jaren gaan Van Herwijnen en haar collega’s verder onderzoeken waarom mensen voor een bepaalde opvoedstijl kiezen. ‘Als we weten wat mensen beweegt, dan kunnen trainers of hondenscholen daar ook gebruik van maken. Nu richten hondenscholen zich vooral op het aanleren van vaardigheden. Als je meer begrijpt van de mens achter de hond, dan kun je op een passende wijze kennis aanbieden.’

Bron: resource.wur.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >