Onderzoek: ‘Oma is emotioneel meer verbonden met kleinkind dan met eigen kind’

23.11.2021 13:26

Natuurlijk, de band tussen moeder en kind is heel bijzonder. Maar volgens een studie aan de Emory University voelen oma’s zich emotioneel nóg meer verbonden met hun kleinkind(eren).

En die sterke band is zelfs terug te zien in de hersenen.

 

Meer verbonden met kleinkind

In het onderzoek werd gekeken naar de hersenactiviteit van vijftig vrouwen met ten minste één biologisch kleinkind tussen de drie en twaalf jaar oud. Terwijl ze naar foto’s van hun kleinkind, van de ouders van het kleinkind en van een niet-verwant kind met een volwassene keken, werd een MRI-scan van de hersenen gemaakt. Wat blijkt? Bij het zien van de foto van hun kleinkind worden de hersengebieden die verband houden met emotionele empathie geactiveerd. ‘Dat suggereert dat grootmoeders erop gericht zijn om te voelen wat hun kleinkinderen voelen. Als hun kleinkind lacht, voelen ze de vreugde van het kind. En als hun kleinkind huilt, voelen ze de pijn en het verdriet van het kind’, aldus antropoloog en onderzoeker James Rilling.

 

Lees ook
Dochter Bibi Breijman heeft 12(!) opa’s en oma’s (en dat komt híerdoor) >

 

Emotionele empathie

Rilling deed een soortgelijk onderzoek met vaders die naar foto’s van hun kind(eren) keken. De activering in de emotieverwerkingsgebieden en de gebieden die verband houden met beloning en motivatie was gemiddeld sterker bij grootmoeders. In sommige gevallen reageerden vaders juist sterker. Als de grootmoeders naar een foto van hun eigen kind keken, werden gebieden geactiveerd die verband houden met cognitieve empathie. Dat betekent dat ze op cognitief niveau begrijpen wat iemand anders voelt en waarom. Dat is anders dan emotionele empathie, waarbij je daadwerkelijk vóelt wat iemand anders voelt. Volgens het onderzoek hebben kinderen eigenschappen ontwikkeld om niet alleen het moederbrein, maar ook het grootmoederbrein te manipuleren. En niet geheel onbelangrijk: een volwassen kind heeft nu eenmaal niet dezelfde schattigheidsfactor als een kleinkind.

Bron: The Guardian

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >