Onderzoek: meeste huisbranden bij gezinnen

31.10.2018 08:37
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Een brand in huis komt veel vaker voor bij gezinnen dan bij mensen zonder kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Oververhit

Gezinnen hebben veel elektrische apparaten in huis die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals smartphones, tablets en speelgoed zoals hoverboards. Deze apparatuur bevat sterke batterijen die na lang opladen oververhit raken en vlam kunnen vatten. Ook worden vaak niet-originele opladers gebruikt die brandgevoelig zijn. “Een elektrische step staat soms ongemerkt een week lang op te laden in een garage”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. Ook de droger staat bij veel gezinnen lange tijd aan. Door de grote hoeveelheid stof in dat apparaat ontstaan er vaak branden. Verzekeraars zien ook dat het ouderwetse spelen met vuur een oorzaak kan zijn. Van Elferen: “Vuur blijft voor kinderen machtig interessant, een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.”

 

Twee keer zo vaak

Uit het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat verzekerden tussen de 38 en 56 jaar, die veelal een gezin hebben, twee keer zo vaak een vergoeding vragen. In totaal werd vorig jaar bijna 100.000 keer aanspraak gemaakt op de inboedel- en opstalverzekering vanwege een brand. Het totale aantal claims ligt wel 7 procent lager dan in 2016. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt dat omdat er het afgelopen jaar weinig stormen met onweer waren. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het aantal claims het aantal van 100.000 niet overstijgt.

 

Voorlichting

Bij veel gevallen gaat het om een beperkte schade. Vaak hoeft de brandweer niet uit te rukken, omdat bewoners het vuur in hun woning zelf kunnen doven. Toch vindt de brandweer het belangrijk om gezinnen te blijven wijzen op de gevaren van brand in huis. Zeker in een woning kunnen vlammen namelijk snel om zich heen slaan.

 

Bron: AD

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >