Een brand in huis komt veel vaker voor bij gezinnen dan bij mensen zonder kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.
Lees verder onder de advertentie
Oververhit
Gezinnen hebben veel elektrische apparaten in huis die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals smartphones, tablets en speelgoed zoals hoverboards. Deze apparatuur bevat sterke batterijen die na lang opladen oververhit raken en vlam kunnen vatten. Ook worden vaak niet-originele opladers gebruikt die brandgevoelig zijn. “Een elektrische step staat soms ongemerkt een week lang op te laden in een garage”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. Ook de droger staat bij veel gezinnen lange tijd aan. Door de grote hoeveelheid stof in dat apparaat ontstaan er vaak branden. Verzekeraars zien ook dat het ouderwetse spelen met vuur een oorzaak kan zijn. Van Elferen: “Vuur blijft voor kinderen machtig interessant, een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Twee keer zo vaak
Uit het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat verzekerden tussen de 38 en 56 jaar, die veelal een gezin hebben, twee keer zo vaak een vergoeding vragen. In totaal werd vorig jaar bijna 100.000 keer aanspraak gemaakt op de inboedel- en opstalverzekering vanwege een brand. Het totale aantal claims ligt wel 7 procent lager dan in 2016. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt dat omdat er het afgelopen jaar weinig stormen met onweer waren. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het aantal claims het aantal van 100.000 niet overstijgt.
Lees verder onder de advertentie
Voorlichting
Bij veel gevallen gaat het om een beperkte schade. Vaak hoeft de brandweer niet uit te rukken, omdat bewoners het vuur in hun woning zelf kunnen doven. Toch vindt de brandweer het belangrijk om gezinnen te blijven wijzen op de gevaren van brand in huis. Zeker in een woning kunnen vlammen namelijk snel om zich heen slaan.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.