Kinderen die vlak voor het slapen gaan lang op hun iPad of telefoon zitten, slapen slechter. Ook kan het leiden tot concentratieproblemen overdag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Lees verder onder de advertentie
Veel jongeren doen, voordat ze gaan slapen, nog even een spelletje op de iPad of ze zitten op WhatsApp. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt bijna een kwart (22 procent) van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar een lichtgevend scherm in de avond. Onder tieners (13 tot 18 jaar) is dit nog veel meer: 83 procent. En dan gaat het niet om één spelletje of appje, want de meeste jongeren zitten meer dan twee uur op een scherm voordat ze naar bed gaan.
Lees verder onder de advertentie
Half uur korter
Eerder was de invloed van schermgebruik op het slaapgedrag al onderzocht bij volwassenen. Nu is er voor het eerst onderzoek gedaan onder kinderen en jongeren. Daaruit blijkt dat degenen die veel of lang gebruik maken van schermen, tot wel een half uur per nacht korter slapen. Andere slaapklachten die door beeldschermgebruik ontstaan, zijn later in slaap vallen en ’s nachts wakker worden. Ook hebben veel jongeren overdag moeite om wakker te blijven en kan het slaapgebrek leiden tot concentratieproblemen.
Om na te gaan hoe de klachten minder kunnen worden, hebben de onderzoekers jongeren een week lang géén scherm laten gebruiken. Ook hebben zij jongeren een week lang een oranje bril laten dragen tijdens het gebruik van hun telefoon of tablet. Die blokkeert het blauwe licht dat onze biologische klok verstoort. Het resultaat: deze jongeren hadden minder last van slaapproblemen.
Lees verder onder de advertentie
Het schermgebruik van jongeren ligt nog hoger als ook televisiekijken wordt meegeteld. Het RIVM zegt echter dat het daarbij gaat om blootstelling aan een ander soort licht, waarvan de effecten op slaap niet zichtbaar zijn. Om mensen te beschermen tegen het blauwe licht van tablets en telefoons bieden fabrikanten onder meer ingebouwde filters aan. Maar of dat helpt, moet volgens het RIVM verder worden onderzocht.
Meer onderzoek
Al in 2015 waarschuwde de Gezondheidsraad voor de risico’s van blauw schermlicht voor de gezondheid. Volgens het AD pleiten zij voor de ontwikkeling van producten die licht afgeven dat minder blauw is, en voor meer onderzoek naar het effect van led-licht op de gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Bruno Bruins (VVD), Minister van Medische Zorg en Sport, is het daarmee eens. In de krant zegt hij: “Veel mensen gebruiken de hele dag door telefoons, tablets en andere apparaten met blauw licht en het is goed om te weten wat de effecten daarvan kunnen zijn.”
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.