Niet met de kraamzorg door één deur kunnen: ‘Ze stak het niet onder stoelen of banken’

30.11.2022 06:27
nooit-meer-baby-krijgen-verdrietig

Na de zoveelste afkeurende blik met kritiek op hun manier van opvoeden was de maat vol voor deze moeders.

Katja (37), moeder van Kaja (2 maanden).

“De kraamhulp kon er niet zoveel mee, onze natuurlijke manier van opvoeden, en dat stak ze niet onder stoelen of banken. Zo wilde ik niet dat mijn dochter gewassen werd na de geboorte, we wilden de navelstreng laten uitkloppen en de placenta bewaren in een mandje met kruiden. Na haar zoveelste nadrukkelijk afkeurende blik zei ik, stijf van de hormonen: ‘En daarna eten we hem op.’ De volgende dag was er een ander.”

Lees ook – Ellen: ‘Kraamzorg… Ik had eerlijker moeten zijn, besef ik nu’ >

Bijvoeding

Mayke (32), moeder van Elias (6 maanden).

“‘Onderzoek wijst uit dat kinderen van vier maanden écht bijvoeding moeten krijgen.’ De consultatiebureauarts kletste met haar handen op haar bureau om haar stelling bijval te geven. Onzin, wist ik. Ieder zijn ding, maar mijn kind redde het príma op borstvoeding, en ik was niet van plan dat op korte termijn aan te passen. Met een hoop beleefde omwegen – ja, absoluut belangrijk om na te denken bij wat je doet – probeerde ik duidelijk te maken dat ik mijn kind heus niet verhongerde bij mijn aanpak.

“Met een hoop beleefde omwegen probeerde ik duidelijk te maken dat ik mijn kind heus niet verhongerde”

‘We kunnen een consult regelen met onze jeugdverpleegkundige, zodat je wat meer informatie hebt over voeding’, sprak de arts op zalvende toon. Waarna ik de volgende dag elk onderzoek overhandigde dat ik had weten te printen over zuigelingen en bijvoeding. Sindsdien roepen ze me met voorrang de spreekkamer in.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.