Of je nu een baby, peuter, kleuter of tiener hebt: moeders kunnen altijd hulp gebruiken, schrijft blogger Jorrie Varney op Scary Mommy. En ze vindt dat te weinig mensen zich hier van bewust zijn.
Lees verder onder de advertentie
‘Wanneer je net een baby krijgt, wordt er van alle kanten hulp aangeboden, maar zodra je kind groter wordt, is dat over.’
Kraamtijd
Jorrie spreekt zelf uit ervaring: ze kreeg tijdens de kraamtijd tig mensen over de vloer die haar wilden helpen. Goedbedoeld, maar toch had de blogger hier moeite mee. ‘Ik wilde gewoon een paar weken rust. Niet dat mijn kind door iedereen vastgehouden zou worden en dat ik werd overweldigd door al het bezoek.’ Pas toen alles na de hectiek begon te landen, kreeg Jorrie zin om andere mensen te spreken en haar hart te luchten. Maar juist tóen gaven ze niet thuis.
Ze vervolgt: ‘Mensen stonden in de rij om aan mijn pasgeboren baby te ruiken, maar niemand bracht me een ovenschotel toen mijn peuter vorig jaar weigerde zindelijk te worden. Niemand bood aan mijn was op te vouwen toen mijn kind vorige week ziek was en ik het gevoel had dat mijn wereld op z’n kop stond.’ Oké, deze voorbeelden zijn misschien wat aangedikt geeft Jorrie toe, en natuurlijk hoeft niemand haar was te doen, maar ze had wel wat emotionele steun kunnen gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Aan het lachen maken
‘Het moederschap is nu eenmaal zwaar. Of je nu een baby, peuter of een tiener hebt’, schrijft de blogger verder. ‘En op de momenten dat het onmogelijk voelt om na het struikelen weer op te staan, hebben moeders hulp nodig. Even iemand die je vertelt dat je geweldig bezig bent, je aan het lachen maakt of je een handje helpt, zodat we weer energie krijgen voor de volgende dag.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.