Een bijzondere column dit weekend in de Gelderlander. Journaliste Annemarie Haverkamp schrijft over haar zoon Job (12), die werd geboren met een chromosoomafwijking. Met haar verhaal raakt ze een gevoelige snaar.
Lees verder onder de advertentie
“Job kent de woorden kut-Marokkaan, kankerlul en aandachtshoer niet. Een hoofddoek zet geen kwaad bloed bij hem. Die zal hij leuk vinden omdat je eraan kan trekken. Kroeshaar kriebelt tegen zijn hand en glad haar wil hij aaien. Job raakt mensen graag aan. Racisme is hem vreemd, vooroordelen kent hij niet”, schrijft Annemarie in haar column.
Lees verder onder de advertentie
‘Gezellig wij-wij’
“Job is nieuwsgierig en verwelkomt iedereen”, vervolgt ze. “Niks wij-zij. Gezellig wij-wij. Hij vindt mensen leuk en lief, tot het tegendeel bewezen is. Job zal je nooit op je verleden pakken, hooguit pakt hij je hand.”
Prachtige afsluiter
Annemarie eindigt haar column met de woorden: “Job wijst niet verongelijkt naar mensen die het beter hebben en is onbekend met de begrippen jaloezie, misgunnen en kwaadspreken. Liever zingt hij een liedje. Job geeft geen anderen de schuld en wenst niemand dood op sociale media. En dan noemen we hem verstandelijk beperkt.”
Lees verder onder de advertentie
Iedereen gelijk
De positieve reacties op haar column stromen binnen. Annemarie is overdonderd door alle reacties, laat ze op Twitter weten. Ze is ontzettend blij dat haar verhaal zoveel beroering oproept, vertelt ze aan de Gelderlander: “Voor Job is iedereen mooi, goed en een vriend, totdat het tegendeel bewezen is. Het hokjesdenken is tegenwoordig steeds meer de standaard. Voor Job is iedereen gelijk. Kon dat maar bij meer mensen zo zijn.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.