niet populair vriendje
Beeld: Pexels

Moeder Katy boeit het niks, of haar kinderen populair zijn op school. Zo lang ze maar één vriend hebben.

Groepsdynamiek op school komt en gaat, vriendschappen zijn – met een beetje mazzel – voor altijd. En daarom geeft moeder Katy Anderson haar drie zonen maar één advies, zodra ze naar school gaan: ‘Maak tenminste één vriend. Met wie je de lunchpauze kunt doorbrengen, kunt buitenspelen, en die je steunt wanneer het moeilijk is.’

Hartverwarmend vond ze het dus, toen haar tienjarige onlangs uit school kwam en vertelde hoe hij als enige niet mocht meedoen met een balspelletje. ‘Het was niet de eerste keer, het zou waarschijnlijk ook niet de laatste zijn’, schrijft ze op Babble. ‘Maar toen gebeurde iets bijzonders’, vervolgt ze, ‘dat voor mijn zachte zoon alles in één klap goedmaakte. Zijn beste vriend stapte uit het spel, en vertrok – samen met mijn zoon.’

 

Lees ook:
Wat als je kind wordt gepest? Deze moeder geeft tips >

 

Populaire vriendjes, toch gepest

Dat de groepsdynamiek op school iets ingewikkelds blijft, is duidelijk, want ondanks dat de vriendjes van haar zoon tot de populaire kinderen behoren, wordt hij nog steeds gepest. ‘Maar doordat ze voor hem opkomen’, schrijft Katy, ‘leert hij nu tenminste wel wie zijn echte vrienden zijn.’

Zelf ondervond ze als kind aan den lijve hoe weinig populair zijn eigenlijk voorstelt, schrijft ze. ‘Op de basisschool had ik vier hartsvriendinnen. The Fabulous Five, noemden we onszelf. En omdat ik veel in leeftijd scheelde met mijn broers en zussen, waren zij mijn alles.’ Maar eenmaal op de middelbare school verwaterden die vriendschappen. Katy maakte nieuwe vriendinnen en even belandde ze tussen de populaire meiden. ‘Maar in niks was het zoals het droombeeld dat ik voor ogen had. Het was oppervlakkig en voor een groot deel vergelijkbaar met het scenario van één van mijn lievelingsfilms, Mean Girls.’ Op dat moment realiseerde ze zich wat ze al langer wist: dat je uiteindelijk maar één of twee onvoorwaardelijke vrienden nodig hebt.

‘Ik wil dat mijn jongens leren om aardig te zijn tegen iedereen, maar dat betekent niet dat ze met iedereen bevriend moeten raken’, besluit Katy. ‘Echte vrienden vragen om tijd, moeite en energie. Wat je dáárvoor terugkrijgt, is zoveel waardevoller dan de populairste zijn van de klas.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >