In samenwerking met Kek Mama

Met déze tips willen je kinderen wel buitenspelen

15.02.2021 09:16
pearle buitenspelen kinderen tips Beeld: Shutterstock

Buiten spelen is leuk, avontuurlijk en gezond. Zeker nu we allemaal steeds meer binnen op schermen zitten te turen, is het belangrijk om elke dag minimaal twee uur naar buiten te gaan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met deze tips gaat dat zéker lukken. 

 

 

Na een paar uur buitenspelen, fietsen, wandelen, (ijs)skaten of noem het maar op, voel je je gegarandeerd vrolijker. Wist je dat natuurlijk buitenlicht ook goed is voor je ogen? Vooral nu we allemaal steeds vaker binnen achter een scherm zitten. Omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn, is het voor hen extra belangrijk om elke dag een paar uur naar buiten te gaan. Een kind dat buiten speelt, wisselt continu af tussen veraf en dichtbij kijken en traint zo de ogen. Kinderen die elke dag minimaal twee uur naar buiten gaan hebben in de toekomst minder kans om bijziend te worden dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen. Voer dus direct de 20-20-2 regel in voor het hele gezin. Dat houdt in dat je na 20 minuten beeldschermtijd, 20 seconden in de verte kijkt en 2 uur per dag naar buiten gaat. Goed voor je ogen, voor je ontwikkeling en voor ieders humeur. Dus: schermen aan de kant, schoenen aan en gaan. Ook als het regent. Want slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. 

 

Bingo in de buurt

Met een groepje kinderen door de buurt struinen is al vaak leuk genoeg. Maar staat je kind na vijf minuten alweer binnen omdat ‘ie echt niets kan verzinnen om buiten te doen, dan biedt het kids doe-boek van Pearle wellicht uitkomst. Tip: de verkeersborden-bingo. Wie spot als eerste alle borden? Maak van buitenspelen een project en ga hutten bouwen in de buurt of in de tuin, met takken en bladeren, of oude dekens en kussens. 

 

Doe mee

Verstoppertje, buskruit en stand in de mand blijven leuke spellen, ook om zelf aan mee te doen. Maar kinderen kunnen hier ook eindeloos variaties op verzinnen. Geef ze een voorzet en help ze zo op weg naar een nieuw spel. Competitie doet het vaak ook goed bij kinderen. Verzamel lege flessen, vul ze met water en probeer elkaars flessen om te schoppen met een voetbal. Ook leuk: speel de YouTube-hit Jachtseizoen na. Daar zijn ze echt uren zoet mee. Een team gaat op jacht naar een ‘ontsnapte boef’, die een paar minuten voorsprong krijgt op de jagers. Elke zoveel minuten – dat kun je zelf afspreken – geeft de boef een tip over zijn locatie. Daar hebben ze dus weliswaar even een telefoon voor nodig, maar het merendeel van de tijd rennen ze allemaal door de straten. Moet je wel je mobiel afstaan, als je kind er zelf geen heeft. Of doe gewoon mee, de meeste kinderen vinden dat stiekem heel erg leuk. 

 

Verven met water

Is je kind nog wat kleiner, dan vindt-ie het vast fantastisch om te kliederen met een emmer water en een schone kwast. Laat je kind het hele huis, de tuinset en de schuurdeur ‘schilderen’. Zorg bovendien dat je altijd stoepkrijt in huis hebt. Daar kun je – liever nog je kind natuurlijk – hele werelden mee op de stoep krijten, maar ook hinkelpaden, boter-kaas- en-eieren op de muur zetten of met de hele buurt de straat versieren. 

 

Bij twijfel testen

Zit je kind toch met knijpende ogen tv te kijken, of klaagt hij na een schooldag over hoofdpijn en dat de juf te klein schrijft? Doe dan eens de online oogtest op de website van Pearle. Deze stelt geen oogafwijkingen vast, maar geeft een indicatie van de ooggezondheid van je kind. Je kunt ‘m zelf natuurlijk ook doen. De test geeft aan of je ogen toe zijn aan een professionele oogmeting bij de opticien. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >