Let op: speelgoed van webshops vaak minder veilig dan van fysieke winkels

17.01.2023 14:55
speelgoed_1

Lekker makkelijk, je virtuele winkelmandje vol gooien met speelgoed. Vooral het zinnetje ‘de volgende dag geleverd’ klinkt aanlokkelijk als je haast hebt. Toch is het shoppen voor je koter bij (buitenlandse)webshops niet altijd veilig, zegt Mieke Cotterink – onderzoeker kinderveiligheid bij Veiligheid NL.

Speelgoed van webshops kan namelijk onveilig zijn. Denk aan scherpe punten, kleine onderdelen of licht ontvlambaar speelgoed. Kinderen vormen een kwetsbare groep en juist je kleintjes wil je juist niet blootstellen aan onnodige risico’s.

Niet te controleren

Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het probleem bij online aankopen is dat het niet te controleren is of je synthetische Peppa-knuffel van overzees in de praktijk ook aan die eisen voldoet. Het pakketje wordt direct en zonder enige controle bij jou, de consument, geleverd. Het is daarom veiliger speelgoed te kopen in een fysieke winkel, dat je kan controleren op een CE-markering. Daarmee geeft de fabrikant aan dat het speelgoed voldoet aan de veiligheidseisen. Let wel op, want de fabrikant mag de CE-markering zelf toekennen.

Let goed op

Shop daarom altijd bewust, bij voorkeur in een fysieke winkel. Zo kun je het speelgoed voelen, ruiken en bekijken. Check dan altijd of het speelgoed een CE-markering heeft. Een andere belangrijke check is de prijs. Is die te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Bron: VeiligheidNL

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.