Je kunt ermee bouwen wat je wilt, van huizen, tot boten, en zelfs ruimteschepen kun je maken met LEGO-blokjes. Maar als je er eens goed over nadenkt, wie geef je vaker een LEGO-set cadeau, je zoon of je dochter?
Lees verder onder de advertentie
LEGO werd lange tijd gezien als typisch jongensspeelgoed, maar inmiddels is het 2024 en hebben deze stereotypen hun houdbaarheidsdatum wel gehad. Voor meisjes is LEGO namelijk net zo leuk, maar niet alleen dat, het is ook ontzettend leerzaam.
Eerder schreven we al een artikel over de voordelen van het spelen met blokken. Simpel maar educatief speelgoed. LEGO lijkt in veel opzichten op blokken, behalve dan dat LEGO natuurlijk kleiner is, waardoor de fijne motoriek nog beter wordt aangesproken. Ook zet je het in elkaar vast, in plaats van het alleen te stapelen.
Lees verder onder de advertentie
Ondanks de verschillen, hebben alle vormen constructiespeelgoed deze voordelen:
Oefenen met de fijne motoriek.
Experimenteren met constructie, zwaartekracht en in de hoogte bouwen.
Oefenen met probleemoplossend vermogen.
Geduldig aandacht besteden aan een bouwwerk.
Leren afmaken waar je aan begonnen bent (doorzettingsvermogen).
Omgaan met irritatie als iets niet lukt (emotie regulatie).
Vertellen over eigen bouwwerk (stimuleert spraak- en taalontwikkeling).
Vanuit eigen fantasie bouwwerken maken.
Samenwerken, problemen samen oplossen, de beurt afwachten, delen en voor zichzelf opkomen (bij samenspel).
Eén van de belangrijkste vaardigheden die je oefent tijdens het spelen met LEGO is de fijne motoriek. Iets wat natuurlijk niet geheel onbelangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Deze vaardigheid heb je bijvoorbeeld nodig tijdens het schrijven en tekenen op school. Probleemoplossend vermogen is ook iets wat je dochter de rest van haar leven nog nodig zal hebben. Verder zijn geduldig zijn en doorzettingsvermogen hebben belangrijke eigenschappen waarmee je dochter later haar doelen kan behalen. Welk geslacht je kind ook heeft, een goede fijne motoriek is voor iedereen belangrijk, dus waarom niet je dochter lekker met LEGO laten spelen?
Lees verder onder de advertentie
Is je dochter een echte tomboy, dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden aan leuke LEGO-sets. Is je dochter helemaal fan van de kleur roze? Dan zijn er ook steeds meer leuke sets op de markt te vinden. Zo is er in 2012 al de collectie LEGO Friends geïntroduceerd, met LEGO bouwwerken speciaal gericht op meisjes, waarbij er vaak huizen en voertuigen gebouwd kunnen worden. Zo kunnen kinderen samen een verhaallijn spelen.
Maar ook de klassieke sets hebben tegenwoordig veel meer verschillende kleurtjes dan alleen rood, wit, grijs en groen. Wat het voor meiden ook veel aantrekkelijker maakt. Daarnaast zijn er super veel leuke LEGO-sets te vinden die voor meisjes geschikt zijn. Maak bijvoorbeeld een leuke armband met LEGO Dots, maakhet kasteel van Rapunzel na of bouw een exotische pagegaai. Want ook voor meisjes, is er keuze zat.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).