Breaking stereotypes: waarom met LEGO spelen niet alleen voor jongens is

04.04.2024 16:31
lego voor meisjes

Je kunt ermee bouwen wat je wilt, van huizen, tot boten, en zelfs ruimteschepen kun je maken met LEGO-blokjes. Maar als je er eens goed over nadenkt, wie geef je vaker een LEGO-set cadeau, je zoon of je dochter?

LEGO werd lange tijd gezien als typisch jongensspeelgoed, maar inmiddels is het 2024 en hebben deze stereotypen hun houdbaarheidsdatum wel gehad. Voor meisjes is LEGO namelijk net zo leuk, maar niet alleen dat, het is ook ontzettend leerzaam.

Eerder schreven we al een artikel over de voordelen van het spelen met blokken. Simpel maar educatief speelgoed. LEGO lijkt in veel opzichten op blokken, behalve dan dat LEGO natuurlijk kleiner is, waardoor de fijne motoriek nog beter wordt aangesproken. Ook zet je het in elkaar vast, in plaats van het alleen te stapelen.

Ondanks de verschillen, hebben alle vormen constructiespeelgoed deze voordelen:

  • Oefenen met de fijne motoriek.
  • Experimenteren met constructie, zwaartekracht en in de hoogte bouwen.
  • Oefenen met probleemoplossend vermogen.
  • Geduldig aandacht besteden aan een bouwwerk.
  • Leren afmaken waar je aan begonnen bent (doorzettingsvermogen).
  • Omgaan met irritatie als iets niet lukt (emotie regulatie).
  • Vertellen over eigen bouwwerk (stimuleert spraak- en taalontwikkeling).
  • Vanuit eigen fantasie bouwwerken maken.
  • Samenwerken, problemen samen oplossen, de beurt afwachten, delen en voor zichzelf opkomen (bij samenspel).

Lees ook: Blokken: simpel, maar hartstikke multifunctioneel

Fijne motoriek

Eén van de belangrijkste vaardigheden die je oefent tijdens het spelen met LEGO is de fijne motoriek. Iets wat natuurlijk niet geheel onbelangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Deze vaardigheid heb je bijvoorbeeld nodig tijdens het schrijven en tekenen op school. Probleemoplossend vermogen is ook iets wat je dochter de rest van haar leven nog nodig zal hebben. Verder zijn geduldig zijn en doorzettingsvermogen hebben belangrijke eigenschappen waarmee je dochter later haar doelen kan behalen. Welk geslacht je kind ook heeft, een goede fijne motoriek is voor iedereen belangrijk, dus waarom niet je dochter lekker met LEGO laten spelen?

Is je dochter een echte tomboy, dan zijn er ontzettend veel mogelijkheden aan leuke LEGO-sets. Is je dochter helemaal fan van de kleur roze? Dan zijn er ook steeds meer leuke sets op de markt te vinden. Zo is er in 2012 al de collectie LEGO Friends geïntroduceerd, met LEGO bouwwerken speciaal gericht op meisjes, waarbij er vaak huizen en voertuigen gebouwd kunnen worden. Zo kunnen kinderen samen een verhaallijn spelen.

Maar ook de klassieke sets hebben tegenwoordig veel meer verschillende kleurtjes dan alleen rood, wit, grijs en groen. Wat het voor meiden ook veel aantrekkelijker maakt. Daarnaast zijn er super veel leuke LEGO-sets te vinden die voor meisjes geschikt zijn. Maak bijvoorbeeld een leuke armband met LEGO Dots, maak het kasteel van Rapunzel na of bouw een exotische pagegaai. Want ook voor meisjes, is er keuze zat.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.