Ook enig als je geen royal bent: de 19 mooiste koninklijke babynamen

26.04.2023 15:31

Een naam voor je kind bedenken is een belangrijke klus. Misschien heb je al jarenlang een lijstje met ideeën, misschien twijfel je nog tot het laatste moment. Maar geen paniek. Met deze leuke koninklijke babynamen zit je sowieso altijd goed.

Op een rij de 20 leukste namen uit onze koninklijke familie. Zo wordt jouw zoon of dochter een echte prins of prinses.

1. Willem-Alexander
Natuurlijk kan onze koning niet ontbreken uit onze lijst. De naam Willem betekent ‘wilskrachtige beschermer’. Alexander betekent ‘de beschermer’.

2. Máxima
Máxima is een prachtige Latijnse naam. De naam betekent ‘de grootste’. Als je Máxima niet helemaal passend vindt, kun je ook kiezen voor Maxime. De betekenis blijft dan hetzelfde.

3. Amalia
Ook Amalia is een prachtige naam, deze keer van Germaanse afkomst. Amalia betekent ‘inspanning in de strijd’. Een andere variant op deze naam is Amelia.

4. Alexia
De naam Alexia is afgeleid van de Griekse naam Alexander. Ook deze naam heeft dus als betekenis ‘de beschermer’. Ook Alexandra is een geliefde naam onder vrouwen.

5. Ariane
Ariane is afgeleid van de naam Adrianus, wat een Italiaanse afkomst heeft. De naam betekent ‘inwoner van Adria’. Een jongensvariant hierop kan Adriaan of Arie zijn.

6. Constantijn/Tijn
De naam Constantijn, zoon van prinses Beatrix, is afgeleid van de Latijnse naam Constans. De betekenis van Constans is ‘volhardend’. Een meisjesnaam die hieruit afgeleid kan zijn is Connie.

7. Laurentien/Tine
Laurentien, de vrouw van prins Constantijn, is een Latijnse naam, de vrouwelijke vorm van Laurens. De naam betekent ‘laurierblad’. Laurentien wordt voor zover we weten alleen aan Nederlandse meisjes gegeven.

8. Eloise
De dochter van Constantijn en Laurentien heeft een populaire babynaam. Eloise is een Franse naam en betekent ‘beroemde strijder’. Deze naam kun je eventueel ook nog veranderen in Louise.

9. Friso
De naam Friso, ook een zoon van prinses Beatrix, is van Germaanse afkomst. De exacte betekenis van de naam is niet duidelijk. Wel wordt er gedacht dat er misschien een verband is met het Engelse woord ‘frizzle’, dat ‘krulharig’ betekent.

10. Mabel
Mabel, de vrouw van prins Friso, is een Engelse naam en de betekenis is ‘beeldschoon’. Deze naam wordt voornamelijk in Engelstalige landen gebruikt. Maar ook voor Nederlandse meisjes vinden wij hem erg mooi.

Lees ook
Hup, Holland, hup: de leukste Oranje-knutsels om samen met je kind te maken

11. Maurits
De naam van de zoon van prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven, Maurits, is afgeleid van de Latijnse naam Mauritius. De naam betekent ‘Moor, bewoner van Mauritanië’. Een andere variant op deze naam is Mauro.

12. Marilène
De vrouw van Maurits heeft ook een prachtige naam. Marilène is een Franse naam met de betekenis ‘welgevormd schoon’. Als je deze naam niet passend vindt, kun je ook kiezen voor Marley.

13. Floris
Floris, ook een zoon van prinses Margriet, is een echte Nederlandse naam en het betekent ‘bloeiend’. Hoewel Floris een populaire naam is, wordt er tegenwoordig ook vaak gekozen voor Floor, voor zowel meisjes als jongens.

14. Aimée
Aimée, de naam van de vrouw van Floris, is afgeleid van de naam Amy. De naam heeft de mooie betekenis ‘liefhebben’. De naam kan ook een afkorting zijn van Amanda of Amalia.

15. Bernhard/Berend
De naam Bernhard, ook een zoon van prinses Margriet, is van Germaanse afkomst. De betekenis is ‘moedig als een beer’. Een andere variant is Berend. De vrouwelijke variant van deze naam is Berendina of Bernadette.

16. Annette
De naam van de vrouw van Bernhard, Annette, is afgeleid van Anne of Anna. De naam betekent ‘lieflijke’. Anna staat al jaren in de top tien van de meest populaire meisjesnamen in Nederland.

17. Pieter-Christiaan
Pieter-Christiaan is een zoon van prinses Margriet. De naam Pieter heeft als betekenis ‘rots’, Christiaan heeft als betekenis ‘volger van Christus’.

18. Anita
Anita, de vrouw van Pieter-Christiaan, heeft dezelfde betekenis als Annette. De naam Anita is namelijk ook afgeleid van Anna en betekent daarom dus ook ‘lieflijke’.

19. Beatrix
De naam Beatrix is van Latijnse afkomst en betekent ‘geluksbrengster’. Een variant op deze naam is Beatrice of Beatrijs. Misschien een beetje ouderwets, maar hij mocht natuurlijk niet ontbreken in deze lijst.