Niets zo leuk als een klein rompertje met olifanten of een stoer broekje met auto’s. Maar je kind groeit er zó weer uit. Waar moet je op letten bij het kopen van kinderkleding, en welke kindermaat heb je nodig?
Lees verder onder de advertentie
Hoe zit dat nou precies, met kindermaten? Kek Mama legt het uit.
Kindermaten van baby’s en peuters
Meestal begint je baby na de geboorte bij maat 50. Maar als je kind iets kleiner is dan gemiddeld, dan is er ook premature kleding te koop. Je vindt steeds meer leuke pakjes en rompers in maat 44.
Kort gezegd is dit wat je qua kledingmaten aan kunt houden voor baby’s en peuters:
Maat 50: 0-1 maand (lichaamslengte 40-50 centimeter)
Maat 56: 1-2 maanden (lichaamslengte 51-56 centimeter)
Maat 62: 2-4 maanden (lichaamslengte 57-62 centimeter)
Maat 68: 4-6 maanden (lichaamslengte 63-68 centimeter)
Maat 74: 6-9 maanden (lichaamslengte 69- 74 centimeter)
Maat 80: 9-12 maanden (lichaamslengte 75-80 centimeter)
Maat 86: 12-18 maanden (lichaamslengte 81-86 centimeter)
De lichaamslengte kun je zelf makkelijk opmeten met een meetlat of meetlint. Je meet dan vanaf de onderkant van de voet tot aan de bovenkant van het hoofd. De leeftijden zijn uiteraard maar een indicatie: het verschilt per kind waar het op welke leeftijd aan toe is. De een groeit nu eenmaal wat sneller dan de ander en de een wordt ook langer dan de ander. Hou je dus niet altijd vast aan een richtlijn en kijk wat je kind nodig heeft. Bij twijfel tussen twee maten is het altijd aan te raden een maat groter te kopen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).