Basisschoolkinderen die les krijgen in een combinatiegroep (waar meer leerjaren bij elkaar zitten), krijgen minder goed les dan kinderen met één leerjaar in een klas. Dat blijkt uit observaties van de Onderwijsinspectie.
Lees verder onder de advertentie
“Je wilt voor alle leerlingen de beste leraren voor de klas, maar niet alle leraren hebben de kwaliteit ervoor”, zegt Jan-Willem Swane van de Inspectie tegen De Telegraaf.
Lees verder onder de advertentie
Extra ingewikkeld
Lesgeven aan een combinatiegroep blijkt extra ingewikkeld: leraren moeten hun lessen (in tegenstelling tot juffen of meesters in een homogene groep) afstemmen op leerlingen die qua niveau veel van elkaar verschillen. Extra tijd krijgen ze hier niet voor. Inspecteur Erik Thoonen. “Blijkbaar weet een deel van de leraren dit niet zodanig te organiseren. Over het algemeen krijgen de leerlingen in zo’n groep hierdoor vaker minder duidelijke uitleg, zijn ze minder betrokken en taakgericht.”
Ook Peter Hulsen van Ouders&Onderwijs kan zich in dit verhaal vinden: hij krijgt regelmatig klachten over combinatieklassen binnen van ouders. “Zij zijn (zo blijkt nu) terecht bang dat de kwaliteit van het onderwijs eronder lijdt omdat de leraar zijn aandacht moet verdelen. De redenen waarom een school combinatieklassen maakt (bijvoorbeeld zodat kinderen meer van elkaar zouden kunnen leren), zijn meestal niet duidelijk voor ouders. Vaak lijkt het gewoon een noodoplossing omdat er te weinig leerkrachten zijn.”
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Als jouw kindje nog niet rondstapt terwijl leeftijdsgenootjes al rennen, voel je je misschien ongerust. Maar goed nieuws: laat lopen kan juist wijzen op iets positiefs. Volgens een nieuw onderzoek doen baby’s die wat langer de tijd nemen met hun eerste stapjes het later beter op school.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.