Kinderen van arme ouders worden vaker onderschat door leerkracht

09.03.2020 10:14
kinderen-arme-ouders-onderschat

Kinderen van laagopgeleide of arme ouders krijgen vaker een schooladvies dat lager is dan de eindtoets. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde.

Uit het onderzoek blijkt dat de schooladviezen vaak niet overeenkomen met de resultaten van de eindtoets: 3 op de 10 kinderen krijgt een hoger advies dan de score die ze behaalden op de toets, ruim 1 op de 3 krijgt juist een lager advies. Dit hoeft geen probleem te zijn als er goede redenen zijn waarom de toets beter of juist slechter gemaakt is (denk bijvoorbeeld aan faalangst), maar het valt wel op dat juist leerlingen van lageropgeleide en armere ouders vaker een lager advies krijgen.

 

Lees ook
Coalitie: ‘Geef schooladvies groep 8 pas ná de eindtoets’ >

 

‘Zorgelijk en zonde’

Het Centraal Planbureau (CPB) constateerde eerder al dat leerlingen van laagopgeleide en arme ouders ook nog eens minder vaak een bijgesteld advies krijgen. “Zorgelijk en zonde”, vindt CPB-onderzoekster Jonneke Bolhaar. “Als kinderen geen gelijke kansen hebben, en je niet hun volle potentie benut, dan is dat gewoon heel erg jammer. Voor die kinderen, maar ook voor de economie.”

Bron: RTL Nieuws

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >