‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’

31.03.2017 10:17
Beeld: Getty Beeld: Getty

Krijg je het Spaans benauwd als je kind in bomen klimt of hoog op het klimrek klautert? Niet nodig, zegt VeiligheidNL. Wat heet: het is dat juist goed voor de ontwikkeling van je kind. Ze leren namelijk meer risico’s inschatten, worden zelfredzaam en bouwen zelfvertrouwen op.

En daarom start vandaag de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’.

 

Risicovol buitenspelen goed voor de gezondheid

Het expertisecentrum voor veilig opgroeien stelt dat risicovol buitenspelen een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Met deze campagne wil VeiligheidNL ouders, scholen en de overheid dan ook stimuleren om kinderen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar wat meer ‘los’ te laten.

 

Lees ook
Laat toch vallen dat kind

 

Bomenklimmen en hutten bouwen

Hoe je dat doet? Laat je kind in bomen, hekken of dakjes klimmen als-ie gaat buitenspelen of bouw samen een hut – en laat je kind alvast oefenen met hamers en spijkers. Ook het (eventueel onder begeleiding) slijpen van takken met een zakmes heeft een goede invloed op de ontwikkeling van je kind.

 

Adviezen

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Deze campagne geeft adviezen hoe ouders ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.