Er zijn in de wereld heel wat oorlogen aan de gang. Er verschijnen dagelijks ontelbaar veel beelden online van conflicten, onschuldige burgerslachtoffers en programma’s als het Jeugdjournaal besteden er ook aandacht aan. Maar wat begrijpen kinderen nu écht van oorlog?
Lees verder onder de advertentie
We zetten het uiteen per leeftijdsgroep:
0-2 jaar
Een kind tussen de leeftijd van 0-2 jaar is nog erg jong en kan de complexiteit van oorlog niet begrijpen. Het is belangrijk om een veilige en stabiele omgeving te creëren voor het kind waarin het zich geborgen voelt. Vermijd blootstelling aan gewelddadige beelden of verhalen die het kind kunnen verwarren of angstig maken.
Lees verder onder de advertentie
3-4 jaar
Kinderen in de leeftijdscategorie van 3-4 jaar beginnen langzaam het verschil tussen goed en kwaad te begrijpen. Ze kunnen echter nog steeds moeite hebben met abstracte concepten zoals oorlog. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven op hun vragen, maar in eenvoudige bewoordingen die ze kunnen begrijpen. Leg uit dat er mensen zijn die ruzie maken en elkaar pijn doen, maar benadruk ook dat er veel mensen zijn die proberen om vrede te bewaren.
Kinderen in de leeftijdscategorie van 4-6 jaar beginnen meer besef te krijgen van oorlog, maar hun begrip blijft beperkt. Ze kunnen zich zorgen maken over hun eigen veiligheid en die van hun geliefden. Het is belangrijk om een open dialoog met hen te hebben en hen gerust te stellen dat ze veilig zijn. Vermijd het tonen van gewelddadige beelden in hun aanwezigheid en probeer verhalen of boeken te gebruiken om hen te helpen begrijpen wat er gebeurt op een niveau dat voor hen acceptabel is.
Lees verder onder de advertentie
8-10 jaar
Kinderen tussen de leeftijd van 8-10 jaar hebben een beter begrip van oorlog en kunnen meer gerichte vragen stellen. Het is belangrijk om eerlijke antwoorden te geven zonder onnodige details of overdreven angst aan te wakkeren. Probeer informatie op een feitelijke manier weer te geven en moedig hen aan om vragen te stellen als ze meer willen weten. Bied ook troost en steun bij eventuele angsten of zorgen die ze kunnen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder is het cruciaal om de emotionele behoeften van je kinderen in gedachten te houden bij het uitleggen van oorlog. Elk kind is anders, dus pas je benadering aan op basis van hun individuele persoonlijkheid en ontwikkelingsniveau. Bied een veilige omgeving, luister naar hun zorgen en geef ze de geruststelling die ze nodig hebben.
Een babyshower: je regelt het met alle liefde voor de zwangere, zo ook Nancy voor haar schoonzusje. Je stuurt de uitnodigingen, je verzint de spelletjes, je verzamelt alle babyfoto’s van de genodigden… En je bedenkt natuurlijk het gezamenlijke cadeau.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.
Een babyshower: je hangt ballonnen op, koopt een cadeau waarvan je hoopt dat het in de smaak valt en lacht net iets te hard om spelletjes met wc-rollen. Wat je niet verwacht, is dat één babyshower-cadeau de hele sfeer in één klap kan verpesten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.