Laten we eerlijk zijn, elke ouder heeft een haat-liefdeverhouding met bellenblazen (of misschien alleen haat). Dat blije koppie van je kind is onbetaalbaar, maar die plakkerige bellenblaas overal? Niet zo leuk. Toch blijken die irritante bellen verrassend leerzaam te zijn. Dit zijn namelijk zes dingen die je kind leert van bellenblazen.
Lees verder onder de advertentie
Bellenblazen is dus niet alleen maar leuk, het is ook nog eens best leerzaam. Misschien toch een goede reden dus om ze af en toe hun gang te laten gaan. Met alle gevolgen van dien…
1. Mondmotoriek
Oké, we beginnen met de mondmotoriek. Blijkbaar helpt het tuiten van lippen en blazen van bellen je kind om de kleine spieren in zijn mond te versterken. Dit is onder andere belangrijk voor duidelijke spraak en veilig eten. Dus de volgende keer dat je de bellenblaas opruimt omdat het weer eens uit de hand loopt, troost jezelf dan met de gedachte dat je kind later helderder kan praten en niet zal stikken in zijn broccoli.
Lees verder onder de advertentie
2. Grove motoriek
Als je ooit je kind hebt zien rennen achter die bellen, dan weet je dat dit de perfecte oefening is voor hun grove motoriek. Ze strekken zich uit, springen, vallen, en staan weer op. Allemaal geweldig voor hun hand-oog coördinatie en loopvaardigheden. En jij? Jij probeert ondertussen je koffie niet te laten vallen terwijl je toekijkt hoe ze de hele tuin doorploegen.
Lees verder onder de advertentie
3. Oog oefeningen
Voor de jongere baby’s en peuters is het volgen van bellen een fantastische manier om hun ogen te trainen. Ze staren namelijk naar de bellen alsof het de meest fascinerende dingen op aarde zijn en volgen ze overal.
Lees verder onder de advertentie
4. Woordenschat
Laten we eerlijk zijn, hoe vaak kun je praten over ‘helder’, ‘zeepachtig’, ‘zweven’ en ‘ploffen’ voordat je gek wordt? Maar goed, het helpt je kind wel om nieuwe woorden te leren en de wereld om zich heen beter te begrijpen. Dus gebruik het bellenblaasmomentje vooral nuttig door alles te benoemen, dan weet je dat je hun woordenschat aan het uitbreiden bent.
Lees verder onder de advertentie
5. Cognitieve ontwikkeling
Wanneer je kind een bel aanraakt en ziet hoe deze ploft, leert het over oorzaak en gevolg. Elke plof is een kleine wetenschapsles. Dus ja, terwijl jij de zeepresten van je bank af schrobt, is je kind bezig met het ontwikkelen van fundamentele cognitieve vaardigheden. Geweldig, toch?
Lees verder onder de advertentie
6. Gezamenlijke aandacht
Er is iets magisch aan bellen dat mensen aan het lachen maakt. Samen bellen blazen en lachen helpt bij het opbouwen van sterke relaties en leert je kind om contact te maken met anderen. Dus terwijl jij lekker doorblaast, bouw je tegelijkertijd aan een betere band met je kind.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen