6 dingen die je kind leert van bellenblazen (ja, echt waar)

10.06.2024 14:01
bellenblazen bellenblaas Bron: Unsplash

Laten we eerlijk zijn, elke ouder heeft een haat-liefdeverhouding met bellenblazen (of misschien alleen haar). Dat blije koppie van je kind is onbetaalbaar, maar die plakkerige bellenblaas overal? Niet zo leuk. Toch blijken die irritante bellen verrassend leerzaam te zijn. Dit zijn namelijk zes dingen die je kind leert van bellenblazen.

Bellenblazen is dus niet alleen maar leuk, het is ook nog eens best leerzaam. Misschien toch een goede reden dus om ze af en toe hun gang te laten gaan. Met alle gevolgen van dien…

1. Mondmotoriek

Oké, we beginnen met de mondmotoriek. Blijkbaar helpt het tuiten van lippen en blazen van bellen je kind om de kleine spieren in zijn mond te versterken. Dit is onder andere belangrijk voor duidelijke spraak en veilig eten. Dus de volgende keer dat je de bellenblaas opruimt omdat het weer eens uit de hand loopt, troost jezelf dan met de gedachte dat je kind later helderder kan praten en niet zal stikken in zijn broccoli.

2. Grove motoriek

Als je ooit je kind hebt zien rennen achter die bellen, dan weet je dat dit de perfecte oefening is voor hun grove motoriek. Ze strekken zich uit, springen, vallen, en staan weer op. Allemaal geweldig voor hun hand-oog coördinatie en loopvaardigheden. En jij? Jij probeert ondertussen je koffie niet te laten vallen terwijl je toekijkt hoe ze de hele tuin doorploegen.

3. Oog oefeningen

Voor de jongere baby’s en peuters is het volgen van bellen een fantastische manier om hun ogen te trainen. Ze staren namelijk naar de bellen alsof het de meest fascinerende dingen op aarde zijn en volgen ze overal.

4. Woordenschat

Laten we eerlijk zijn, hoe vaak kun je praten over ‘helder’, ‘zeepachtig’, ‘zweven’ en ‘ploffen’ voordat je gek wordt? Maar goed, het helpt je kind wel om nieuwe woorden te leren en de wereld om zich heen beter te begrijpen. Dus gebruik het bellenblaasmomentje vooral nuttig door alles te benoemen, dan weet je dat je hun woordenschat aan het uitbreiden bent.

5. Cognitieve ontwikkeling

Wanneer je kind een bel aanraakt en ziet hoe deze ploft, leert het over oorzaak en gevolg. Elke plof is een kleine wetenschapsles. Dus ja, terwijl jij de zeepresten van je bank af schrobt, is je kind bezig met het ontwikkelen van fundamentele cognitieve vaardigheden. Geweldig, toch?

6. Gezamenlijke aandacht

Er is iets magisch aan bellen dat mensen aan het lachen maakt. Samen bellen blazen en lachen helpt bij het opbouwen van sterke relaties en leert je kind om contact te maken met anderen. Dus terwijl jij lekker doorblaast, bouw je tegelijkertijd aan een betere band met je kind.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.