Van dyslexie heb je ongetwijfeld weleens gehoord, maar weet je het ook te herkennen? Het herkennen van de signalen van dyslexie kan helpen om kinderen de juiste ondersteuning te geven. Hier zijn de belangrijkste signalen van dyslexie per leeftijdscategorie.
Lees verder onder de advertentie
4-6 jaar
Bij jonge kinderen kan het lastig zijn om dyslexie te herkennen, maar er zijn enkele vroege signalen waarop je kunt letten:
Moeite met het leren van bekende kinderliedjes, zoals “In de maneschijn”.
Moeite met het leren en onthouden van de letters in het alfabet.
Lijkt niet in staat om letters in zijn/haar eigen naam te herkennen.
Verkeerd uitspreken van bekende woorden; aanhoudende “babypraat”.
Herkent geen rijmpatronen zoals kat, rat, mat.
Een familiegeschiedenis van lees- en/of spellingsproblemen (dyslexie is deels erfelijk).
6-12 jaar
Tijdens de basisschoolleeftijd worden leesproblemen vaak duidelijker. Hier zijn enkele signalen om op te letten:
Leesfouten die geen verband lijken te hebben met de klanken van de letters op de pagina. Bijvoorbeeld “puppy” zeggen in plaats van het geschreven woord “hond” op een geïllustreerde pagina met een afbeelding van een hond.
Niet begrijpen dat woorden uit verschillende klanken bestaan.
Klagen over hoe moeilijk lezen is; “verdwijnt” als het tijd is om te lezen.
Kan zelfs eenvoudige woorden zoals ik en vis niet klank voor klank lezen.
Kan letters niet met klanken associëren, zoals de letter b met de “b”-klank.
12-18 jaar
Bij oudere kinderen en tieners kunnen de signalen van dyslexie variëren tussen lezen en spreken:
Lezen
Zeer traag in het verwerven van leesvaardigheden. Lezen is langzaam en ongemakkelijk.
Moeite met het lezen van onbekende woorden, vaak wilde gokjes doen omdat hij het woord niet kan klank voor klank lezen.
Lijkt geen strategie te hebben voor het lezen van nieuwe woorden.
Vermijdt hardop lezen.
Spreken
Zoekt naar een specifiek woord en eindigt met vaag taalgebruik, zoals “ding” of “spul,” zonder het object te benoemen.
Pauzeert, aarzelt, en/of gebruikt veel “eh’s” tijdens het spreken.
Verwisselt woorden die op elkaar lijken, zoals “geanimeerd” zeggen in plaats van “gereanimeerd,” of “pakket” in plaats van “parket”.
Verkeerde uitspraak van lange, onbekende of ingewikkelde woorden.
Lijkt extra tijd nodig te hebben om op vragen te antwoorden.
Het herkennen van deze signalen kan ouders en leraren helpen om dyslexie vroegtijdig te identificeren en ondersteuning te bieden. Vroegtijdige interventie kan een groot verschil maken in het succes van een kind op school en daarbuiten. Als je vermoedt dat je kind dyslexie heeft, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen voor een diagnose en passende ondersteuning.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).