De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Marjolein (42) geeft les aan groep 7.

Donderdagmiddag, groep 7. We werken aan het project ‘Maak je eigen buurt schoon’. De kinderen dragen handschoenen en gooien met prikkers troep in vuilniszakken. Jetje (9) komt bedremmeld naar me toe. “Juf, zijn er ook dingen die je niet hoeft op te rapen?” Ik krijg een angstig voorgevoel als ze me meeneemt naar de struikjes achter het schoolhek.
 

Bilbo

Ik had de kinderen gezegd dat ze de struikjes moesten overslaan, want daar ligt de echte viezigheid. En nu heeft Jet een tampon en een dildo gevonden. Er staat een groepje leerlingen omheen. “Dat is een bilbo”, zegt Dirk. Achmed vraagt: “Wat is dat, juf? En wat is dat andere?” “Naar de klas”, zeg ik. “Daar zal ik het uitleggen.”
 

Seksuele voorlichting

Scholen zijn verplicht seksuele voorlichting te geven. Ik heb het altijd heerlijk gevonden dat mijn collega Margriet van groep acht dit voor haar rekening neemt. Het leek me nogal ingewikkeld mijn moslimleerlingen te introduceren in het mysterie van de voortplanting. Ze mogen niet eens in hun blootje douchen. Bovendien ben ik ook een beetje preuts.

“Jongens, ik ga jullie nu wat vertellen over seks. Omdat jullie dan snappen wat we vanmiddag hebben gevonden.” Achmed: “Wat is seks?” De moed zinkt in mijn schoenen. “Door seks komen baby’s op de wereld. Het is iets wat grote mensen leuk vinden. Het is leuk om te doen met iemand anders, maar alleen als die ander het ook leuk vindt. Meestal doen mannen en vrouwen het met elkaar, maar het kunnen ook mannen en mannen zijn of vrouwen en vrouwen.” Dit is volgens mij niet helemaal de goede volgorde. De spanning in de klas stijgt: waar gaat dit heen? Dat vraag ik me zelf ook af.

Ik ga over op de piemel en de vagina. Daarna zwoeg ik me door de menstruatiecyclus om bij de gevonden tampon aan te komen. Ik eindig bij de dildo. Geen bilbo dus. Een dildo wordt gebruikt als speeltje als mensen vrijen, vertel ik. Bij wijze van piemel. Er gaat een gejoel op.

Net als ik denk dat ik ervanaf ben, steekt Brigitte haar vinger op. “Maria heeft Jezus gekregen zonder seks. Hoe kan dat?” vraagt ze. “Nou, dat is een kwestie van geloven”, zeg ik. “Het staat in de Bijbel. Je hebt ook draagmoeders, die krijgen ook een kind zonder seks.” Nu kijkt iedereen glazig, maar ik heb er genoeg van. “Weet je wat, vraag dit maar aan je ouders.”
 

Lees ook
Zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Stoomcursus

De volgende dag loop ik met groep zeven en acht naar de gymles. “Kijk juf, een condoom”, roept Boris uit groep acht. Ik kijk liever niet, maar ik kan er niet omheen: er ligt een condoom naast een struikje. Ik vervloek struikjes. Gelukkig loopt collega Margriet in de buurt. “Ja, Boris, ze hebben het gedaan in dat struikje, wat vind je daarvan?” Boris zegt: “Stom”, haalt zijn schouders op en loopt door.

Ik kijk Margriet bewonderend aan. En denk aan alle struiken die mijn leerlingen nog gaan tegenkomen: “Margriet, mag ik een stoomcursus van je?”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen beschrijven simpele dingen

Als je een wind laat, zingt je achterste. En hoe noem je je pols? Gewoon, een hand-enkel. Kinderen zijn een ster in het omschrijven van dingen. We zetten een aantal grappige voorbeelden van Bored Panda voor je op een rij.
 

1. Vampiervlieg

kinderen-beschrijven-simpele-dingen
 
 

2. Verhaal in je oog
kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

3. Strijdlustige eenhoorn

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

Lees ook:
Hilarisch: deze kinderen denken dat ze een goede verstopplaats hebben gevonden >


 

 

4. Geen gieren, maar heksen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

5. Gras op je gezicht

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

6. Een zieke brandweerauto

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

7. Feesthond

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

8. In je broek zingen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

9. Koude verwarming

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

10. Handenkels

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind wil niet naar school
Beeld: Unsplash

Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig 'Mama, ik wil écht niet!' Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?

Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig 'schoolziek' is. Hoe pak je dat aan?

 

Wat is de reden?

Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend ('Je hebt niets te willen, je móet naar school!'), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is. 

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Dit kun je eraan doen

Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: 'Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo'n mooie tekening hebt gemaakt.' Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.

 

Hulp inschakelen

Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >