De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Marjolein (42) geeft les aan groep 7.

Donderdagmiddag, groep 7. We werken aan het project ‘Maak je eigen buurt schoon’. De kinderen dragen handschoenen en gooien met prikkers troep in vuilniszakken. Jetje (9) komt bedremmeld naar me toe. “Juf, zijn er ook dingen die je niet hoeft op te rapen?” Ik krijg een angstig voorgevoel als ze me meeneemt naar de struikjes achter het schoolhek.
 

Bilbo

Ik had de kinderen gezegd dat ze de struikjes moesten overslaan, want daar ligt de echte viezigheid. En nu heeft Jet een tampon en een dildo gevonden. Er staat een groepje leerlingen omheen. “Dat is een bilbo”, zegt Dirk. Achmed vraagt: “Wat is dat, juf? En wat is dat andere?” “Naar de klas”, zeg ik. “Daar zal ik het uitleggen.”
 

Seksuele voorlichting

Scholen zijn verplicht seksuele voorlichting te geven. Ik heb het altijd heerlijk gevonden dat mijn collega Margriet van groep acht dit voor haar rekening neemt. Het leek me nogal ingewikkeld mijn moslimleerlingen te introduceren in het mysterie van de voortplanting. Ze mogen niet eens in hun blootje douchen. Bovendien ben ik ook een beetje preuts.

“Jongens, ik ga jullie nu wat vertellen over seks. Omdat jullie dan snappen wat we vanmiddag hebben gevonden.” Achmed: “Wat is seks?” De moed zinkt in mijn schoenen. “Door seks komen baby’s op de wereld. Het is iets wat grote mensen leuk vinden. Het is leuk om te doen met iemand anders, maar alleen als die ander het ook leuk vindt. Meestal doen mannen en vrouwen het met elkaar, maar het kunnen ook mannen en mannen zijn of vrouwen en vrouwen.” Dit is volgens mij niet helemaal de goede volgorde. De spanning in de klas stijgt: waar gaat dit heen? Dat vraag ik me zelf ook af.

Ik ga over op de piemel en de vagina. Daarna zwoeg ik me door de menstruatiecyclus om bij de gevonden tampon aan te komen. Ik eindig bij de dildo. Geen bilbo dus. Een dildo wordt gebruikt als speeltje als mensen vrijen, vertel ik. Bij wijze van piemel. Er gaat een gejoel op.

Net als ik denk dat ik ervanaf ben, steekt Brigitte haar vinger op. “Maria heeft Jezus gekregen zonder seks. Hoe kan dat?” vraagt ze. “Nou, dat is een kwestie van geloven”, zeg ik. “Het staat in de Bijbel. Je hebt ook draagmoeders, die krijgen ook een kind zonder seks.” Nu kijkt iedereen glazig, maar ik heb er genoeg van. “Weet je wat, vraag dit maar aan je ouders.”
 

Lees ook
Zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Stoomcursus

De volgende dag loop ik met groep zeven en acht naar de gymles. “Kijk juf, een condoom”, roept Boris uit groep acht. Ik kijk liever niet, maar ik kan er niet omheen: er ligt een condoom naast een struikje. Ik vervloek struikjes. Gelukkig loopt collega Margriet in de buurt. “Ja, Boris, ze hebben het gedaan in dat struikje, wat vind je daarvan?” Boris zegt: “Stom”, haalt zijn schouders op en loopt door.

Ik kijk Margriet bewonderend aan. En denk aan alle struiken die mijn leerlingen nog gaan tegenkomen: “Margriet, mag ik een stoomcursus van je?”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >