Beeld: IKEA
Beeld: IKEA

Sommige kindertekeningen zijn zo goed gelukt dat ze meer verdienen dan een ereplaats boven het bed of op de koelkast. IKEA komt met een heel cool idee. De Zweedse keten maakte knuffels van kindertekeningen.

Een roze uil met bril, een zonnetje met de grootste glimlach ooit en een kruising tussen een kikker en een aap zijn nog maar een selectie uit de creatieve collectie van IKEA. De collectie genaamd SAGOSKATT biedt creaties die alleen een kind had kunnen bedenken. De input komt van 10 tekenaars van 5 tot 9 jaar oud. Uit maar liefst 50,000 inzendingen zijn hun designs gekozen om in de schappen te liggen. De fantasierijke pluchebeesten zijn van 20 november tot 24 december te koop in vestigingen wereldwijd. Een euro van de opbrengst wordt verdeeld onder zes goede doelen, namelijk: Handicap International, Room to Read, Save the Children, Special Olympics, UNICEF en War Child.

Vast goed oefenen

Het is niet de eerste keer dat IKEA kinderen de kans geeft om hun designs tot leven te wekken. Vorig jaar ging de eer naar tien andere kinderen. Als je nu nog even goed oefent met je kind, ligt die creatie misschien volgend jaar in de schappen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tekeningen van je kind op een andere manier tot levensecht te maken, zoals deze vader deed.

Bron Boredpanda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els en Do

Als ik iets haat zijn het mensen die mokken. En nou heb ik de pech dat mijn zoontje gauw boos en gekwetst is, en eindeloos blijft mokken als hij zich onrechtvaardig voelt bejegend.
 

ELS EN DO: "Mokken, oftewel: te lang boos blijven, dient bij de wortel te worden aangepakt. U kunt niet helpen dat uw zoon snel boos wordt, dat is een karakterkwestie, maar wel hoe hij ermee omgaat. De familiekring is een goed laboratorium om het hem te leren hoe het anders moet. Want je familie loopt niet weg – zolang je klein bent – maar volwassen mokkers belanden in het tv-programma Het familiediner. Bij volwassen mokkers loopt iedereen weg – partners, vrienden, de baas. Dat is voor niemand leuk.
 

Snij het fenomeen 's avonds aan

Wat u doet: u gaat bij hem in bed liggen als u hem ’s avonds instopt. Samen soezend heb je de beste gesprekken. Dan snijdt u het fenomeen mokken aan. U legt uit wat het betekent, namelijk: te lang boos blijven. U vertelt wat de voor- en de nadelen zijn. Bij de voordelen bent u snel klaar. Wij zien er slechts één: de mokker laat iedereen in zijn omgeving onder zijn boosheid lijden. De nadelen: het is naar je boos te voelen.
 

Alsof het een hondje is

Alsof je in gezelschap bent van een hondje dat je steeds probeert te bijten. Vriendjes willen niet met je spelen en gaan voetballen met niet-boze vriendjes. Intussen zit je daar als mokker aan de kant met dat irritante hondje dat steeds naar je hapt.

Zo plaatst u de woede buiten uw zoon. Hij leert ernaar te kijken als iets waar hij macht over heeft. Laat hem een naam bedenken voor het hondje. Flip, bijvoorbeeld. We maken er een mini-Maltezertje van, die zijn niet zo eng. Uw zoon mag best boos zijn omdat Flip hem bijt. Maar niet te lang, want hij moet Flip kalmeren. En dat kan pas als hij zelf niet meer boos is. “Als jij lief doet en niet bijt, zal ik je aaien”, zegt hij tegen Flip. “Dat is voor ons allebei fijner.”

De volgende keer dat uw zoon mokt, zegt u: “Schatje, aai jij Flip even?” U kunt ook zelf blaffen, en hem een speels bijtje geven. Dan moet hij vast lachen, en humor is het halve werk. (Uw zoon kan ook tegen Flip zeggen: “Als je mijn vriendje wordt, kunnen we samen proberen de wereld beter te maken.” Zo worden de Martin Luther Kings geboren. Maar dit is voor gevorderden.)"

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind-3-lastiger-kind-2

Oké, elke leeftijd heeft zo z'n leuke en minder leuke kanten, maar volgens Scary Mommy zit er tussen 2 en 3 jaar toch echt een duidelijk verschil. 

  1. Als ze 2 zijn, kunnen ze amper praten. Op driejarige leeftijd houden ze nooit hun mond.
  2. Kinderen van 2 eten alles, kinderen van 3 niet (meer).
  3. Stop je een kind van 2 in bad, dan ben je binnen tien minuten klaar en is-ie schoon. Een badsessie met een kind van 3 duurt minimaal een uur, met als resultaat: een kletsnatte badkamer en zestien gebruikte handdoeken.
  4. Luiers van kinderen van 2 verschoon je op een vast tijdstip. Kinderen van 3 zijn meestal al zindelijk en daardoor draait de wereld om hun blaas en darmen.
  5. Kinderen van 2 kun je afleiden door zomaar iets in hun handen te duwen. Kinderen van 3 niet.
  6. Een kind van 2 kun je zelf aankleden en ziet er daardoor altijd beeldig uit. Een kind van 3 wil zelf z'n kleding uitzoeken, waardoor-ie eruit kan zien als, eh...
  7. Kinderen van 2 willen niet vies worden, kinderen van 3 júist wel.
  8. Veters strikken, aankleden: bij een kind van 2 kun je zelf dingen overnemen waardoor je veel tijd bespaart. Kinderen van 3 willen ALLES zelf doen. 
  9. Een kind van 2 kun je nog manipuleren. Een kind van 3 doen dat bij jóu.

 

Lees ook
Waarom drie kinderen opvoeden makkelijker is dan één kind >

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >