dragen kleuter
Beeld: Unsplash

Schrijfster Joanna McClanahan ziet regelmatig verbaasde blikken als zij haar kleuter optilt en een stuk draagt. In een rake post legt zij uit waarom ze dit graag doet.

Oké, haar zoontje is net zo groot als een 6-jarige en weegt al aardig wat, maar toch kan Scary Mommy-schrijfster Joanna hem niet weerstaan als-ie vraagt of ze hem wil optillen. ‘Dan krijgen we een rare blik, en soms commentaar: ‘Hij is groot genoeg om zelf te lopen’, of: ‘Denk je niet dat je hem nu verwent?’ Dus waarom doe ik dit? Waarom laat ik hem niet zelf lopen?’

 

Vaarwel knuffeldagen

‘Omdat ik het fijn vind’, geeft Joanna eerlijk toe. ‘Voor mij is het dragen geen last, maar een geschenk. Zijn zoete geur en zijn hoofd op mijn schouder. Ik knuffel hem, adem diep in en voel me compleet ontspannen met hem in mijn armen.’ Maar er is nog een onderliggende, nostalgische reden, zegt ze: ‘Het zal niet heel lang meer duren, mijn knuffeldagen zijn geteld. Ik ben dankbaar dat hij nog de leeftijd heeft waarop hij vastgehouden wil worden. Want in een oogwenk zal hij besluiten dat-ie daar te groot voor is.’ Haar zoon is namelijk haar laatste baby, legt ze uit: ‘Dit is mijn laatste kans om een klein kind te dragen. ‘

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Koesteren

En dan zijn er de praktische redenen. Haar zoon dragen ziet Joanna als een soort work-out: ‘Kinderen opvoeden is mijn cardio en mijn peuter tillen staat gelijk aan powerlifting.’ Maar bovenal: het maakt deze moeder geen bal uit wat anderen ervan vinden: ‘Nee, ik vind niet dat ik hem verwen. Over een paar jaar wil hij niet eens met mij gezien worden, laat staan opgetild worden en bedolven worden met kusjes. Het maakt me niet uit als mensen ons veroordelen. Ik draag hem zolang ik kan en ik koester elk moment hiervan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >