Hoest je kind veel? Dit kun je eraan doen
Flinke hoestbuien worden in veel gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Meestal kan hoesten geen kwaad, maar vervelend is het wel. Wat je eraan kunt doen, zochten wij voor je uit.
Er bestaan grofweg twee vormen van hoesten: je kind kan last hebben van een droge hoest of kriebelhoest, maar eventueel ook slijm ophoesten. In dat laatste geval is er meestal sprake van een verkoudheid en betekent het hoesten dat het lichaam automatisch de luchtwegen schoonmaakt.
Kan het kwaad?
Meestal niet. Vaak is een virusinfectie – een verkoudheid – de boosdoener en daarbij gaat het hoesten binnen twee tot drie weken vanzelf over.
Bij peuters en kleuters kan het hoesten vaak terugkomen, omdat zij vatbaarder zijn voor nieuwe infecties. In die leeftijd is het normaal om zes tot acht keer per jaar flink verkouden te zijn. De infectie verdwijnt dan weliswaar binnen een dag of tien, maar de hoest kan langer aanhouden. Het kan dus goed zijn dat je kind bijna het hele winterseizoen hoest omdat hij herhaaldelijk verkouden is.
Lees ook:
Zo herken je het verschil tussen gewone hoest en kinkhoest >
Wat kun je er aan doen?
Als je kind veel hoest is dat vervelend. In de eerste plaats natuurlijk voor hemzelf, maar ook voor de gezinsleden. Er is geen wondermiddel dat hoest laat verdwijnen, maar je kunt wel een aantal dingen doen die de hoest bij je kind mogelijk verminderen:
Zorg in de eerste plaats voor een goed geventileerd huis. Voorkom rook in je huis en laat het elke dag goed doortochten.
Geef je kind veel te drinken om zijn keel te verzachten en het slijm los te maken. Let er wel op dat dit geen melkproducten zijn, want die veroorzaken juist meer slijm. Zure zuivel zoals yoghurt kan wel. Daarnaast kan een zoutoplossing verlichting bieden door de neus vrij te maken.
Honing kan ook helpen: verschillende studies hebben aangetoond dat honing de hoest kan verlichten. Geef echter geen honing als je kind jonger dan één jaar is, want dan kan het schadelijk zijn.
Haal tot slot geen antihoestsiroop in huis, hoe mooi dat product ook klinkt. Het kan namelijk de luchtwegen vernauwen en de ademhaling onderdrukken, waardoor je kind nog moeilijker gaat ademen. Zeker voor kinderen onder de zes jaar wordt antihoestsiroop afgeraden.
Wanneer is er meer aan de hand?
Als je kind last krijgt van benauwdheid, suf wordt, minder drinkt of een piepende ademhaling krijgt, moet je contact opnemen met de huisarts. Wees ook alert bij koorts: schakel hulp in als die langer dan drie dagen aanhoudt.
Het kan zijn dat je kind in één jaar tijd meerdere infecties aan de luchtwegen krijgt, zoals een longontsteking of bronchitis. Breng in dat geval ook zeker een bezoek aan de huisarts, want het kan zijn dat je kind dan last heeft van astma of een andere longziekte.
Bron: Thuisarts en Huisarts.nl