Híer moet je op letten als je een zonnebril koopt voor je kind

17.06.2021 22:17

Het staat niet alleen cool; een zonnebril voor je kind is geen overbodige luxe. Omdat de huid rondom kinderogen een stuk delicater is dan bij volwassenen, is het belangrijk die goed te beschermen tegen de zon. 

Vooral kinderen onder de 10 jaar moeten hun ogen extra goed beschermen tegen de zon. De huid rondom hun ogen is een stuk kwetsbaarder en dus gevoeliger voor zonneschade. Daarnaast wordt de kans op staar en uiteindelijk zelfs blindheid vergroot als het netvlies van een kind blootstaat aan direct zonlicht. Kortom: zo’n zonnebril is niet alleen leuk voor de foto’s. 

Daarbij is het ook belangrijk om voor een kwalitatief model te gaan. Dat hoeft echt geen peperduur exemplaar te zijn; het belangrijkst is dat de zonnebril goed past. Let daarom bij het kopen van een kinderzonnebril vooral op de volgende punten. 

1. Kies glazen die 99 tot 100% van de UVA- en UVB-stralen weren

Een kinderzonnebril zou qua UVA- en UVB-straling de hoogste bescherming moeten bieden die er is. Al vanaf 3 jaar zou een kind eigenlijk een zonnebril moeten dragen. Tot 80% van de zonneschade die mensen in hun leven oplopen, gebeurt voor hun achttiende levensjaar. 

2. Zorg ervoor dat de glazen de ogen ruim bedekken

Een fijne kinderzonnebril zou niet alleen de ogen zelf, maar ook het gebied eromheen moeten beschermen. En let op: ook met grote glazen is het belangrijk om het gebied rondom de ogen royaal in te smeren. 

Lees ook

Met deze zonnebrandcrèmes gaat je kind goed voorbereid de zomer in

3. Koop een onverwoestbare bril

Als je zelf weleens op je zonnebril bent gaan zitten, weet je hoe kwetsbaar die dingen zijn. Laat staan bij kinderen die de hele dag rondrennen, spelen, vallen en weer opstaan. Ga dus niet voor het fijnste exemplaar, maar voor een stevige bril met flexibele pootjes en krasbestendige glazen. 

4. Controleer voor aankoop op imperfecties

Het laatste wat je wil is thuiskomen met een zonnebril die al krasjes op de glazen heeft. Klinkt logisch, maar je zal niet de eerste zijn die thuiskomt met een imperfecte bril. Controleer dus in de winkel goed op krasjes en andere oneffenheden. Pas ook daar de bril met je kind zodat een verkoper de pootjes kan verstellen voor optimaal draagcomfort. 

5. Laat je kind meekiezen

Je hebt niks aan een degelijke zonnebril als je kind die vervolgens niet draagt. Het is dus de kunst om een zonnebril uit te kiezen die niet alleen van goede kwaliteit is, maar die je kind ook leuk vindt. Als je een paar zonnebrillen selecteert die goed scoren op veiligheid en duurzaamheid, kan je kind uitkiezen met welke bril ‘ie deze zomer de blits maakt. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >