Het melkgebit van je kind poetsen: zo doe je dat

18.10.2019 14:18
melkgebit-kind-poetsen-hoe-doe-je-dat

Al vanaf dat je het eerste tandje van je kind kunt zien, is het verstandig om te beginnen met dagelijks poetsen. Hoe? Je leest het hier.

Vooral als de tanden en kiezen nog moeten doorkomen, kan het tandvlees gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om altijd een zachte kindertandenborstel te gebruiken. Tot een jaar of twee begeleid je je kind hiermee – je wilt natuurlijk dat er geen tand wordt gemist – en daarna kunnen ze de borstel langzaam zelf in hun hand nemen. Vindt je kind die borstel maar niks? Bouw het poetsen dan op door eerst met je vinger tandpasta op de tanden te smeren.

 

De drie B’s

Leer je kind de drie B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Door altijd dezelfde volgorde aan te houden, wordt het poetsen voor je kind automatisme. Wel goed om te weten: vanaf een jaar of 8 hebben kinderen meestal écht door hoe je op de juiste manier poetst. Tot die tijd is het dus altijd slim om erbij te blijven (en waar nodig wat te helpen.) 

 

Lees ook
Tandenpoetsen? Saar Koningsbergers dochter (1) heeft er een hekel aan >

 

Maar welke tandpasta gebruik je?

Het is geen nieuws dat tandpasta voor volwassenen niet geschikt is voor kinderen, maar veel tandpastamerken hebben ook een kindervariant in verschillende smaken. Kijk altijd goed naar de leeftijd op de verpakking, want daar is het fluoridegehalte op aangepast. Wat je volgens dokter.nl kunt aanhouden is:

  • 0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes één keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm).
  • 2 t/m 4 jaar: minimaal twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500–750 ppm).
  • 5 jaar en ouder: minimaal twee keer per dag poetsen met een kinder- of juniortandpasta met fluoride (1000-1500 ppm).

 

Trucjes

Heb je elke ochtend en avond de poppen aan het dansen in de badkamer tijdens het tandenpoetsen? Geen nood, er zijn trucjes om heibel rondom de tandenborstel te voorkomen. Van samen een tandenborstel uitkiezen tot liedjes zingen: hier vind je handige tips.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >