Beeld: Getty
Beeld: Getty

Steeds meer kinderen vinden zichzelf zo dik dat ze eten laten staan. Behandelklinieken voor eetstoornissen krijgen meer en meer aanmeldingen van kinderen van 8 tot 13 jaar. 

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt zichzelf uithongert. Het is anders dan een kind dat een keer demonstratief het bord wegschuift of weigert alle groentes te eten. Mensen met anorexia zijn obsessief bezig met afvallen. Zij willen niet meer eten, omdat ze bang zijn dat de weegschaal een kilogram meer gewicht aangeeft. Elke dag houden ze hun gewicht bij. In hun gedachten zijn ze vaak bezig met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer dik ben? Zelfs als ze volgens hun BMI ondergewicht hebben. Daarom schuiven ze hun bord steeds vaker weg of stoppen ze na het eten een vinger in de keel. Dit komt veel voor bij meisjes, namelijk 90% van alle kinderen met anorexia. 

Obsessie

Annemarie van Elburg is hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater. Volgens Van Elburg worden kinderen steeds jonger geconfronteerd met gezond eten, aldus NOS. Ze kijken op naar vloggers die enthousiast hun dieet en strakke kleding aanprijzen. En ook in de les is er aandacht voor gezond eten en bewegen. 'Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee.' Volgens Van Elburg en andere deskundigen draagt dit bij aan het feit dat anorexiapatiënten steeds jonger worden. 

Accepteren

Gelukkig maken kinderen de beste kans om te herstellen van anorexia. Zij hebben vaak ouders die ze steunen en kunnen opletten wanneer de kinderen dit zelf niet doen. Het is belangrijk dat ouders hulp zoeken voor hun kind. Dat kan bijvoorbeeld via de huisarts. Daarnaast is het belangrijk dat ze hun kind accepteren zoals het is. Of je kind nou dun is, of wat voller.

Een van die kinderen was Emma, een meisje dat wilde leven zonder te eten. Ze werd niet ouder dan 18 jaar. Een documentaire van haar leven wordt om 21.20 uitgezonden op NPO3.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >