Steeds meer kinderen vinden zichzelf zo dik dat ze eten laten staan. Behandelklinieken voor eetstoornissen krijgen meer en meer aanmeldingen van kinderen van 8 tot 13 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt zichzelf uithongert. Het is anders dan een kind dat een keer demonstratief het bord wegschuift of weigert alle groentes te eten. Mensen met anorexia zijn obsessief bezig met afvallen. Zij willen niet meer eten, omdat ze bang zijn dat de weegschaal een kilogram meer gewicht aangeeft. Elke dag houden ze hun gewicht bij. In hun gedachten zijn ze vaak bezig met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer dik ben? Zelfs als ze volgens hun BMI ondergewicht hebben. Daarom schuiven ze hun bord steeds vaker weg of stoppen ze na het eten een vinger in de keel. Dit komt veel voor bij meisjes, namelijk 90% van alle kinderen met anorexia.
Lees verder onder de advertentie
Obsessie
Annemarie van Elburg is hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater. Volgens Van Elburg worden kinderen steeds jonger geconfronteerd met gezond eten, aldus NOS. Ze kijken op naar vloggers die enthousiast hun dieet en strakke kleding aanprijzen. En ook in de les is er aandacht voor gezond eten en bewegen. ‘Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee.’ Volgens Van Elburg en andere deskundigen draagt dit bij aan het feit dat anorexiapatiënten steeds jonger worden.
Lees verder onder de advertentie
Accepteren
Gelukkig maken kinderen de beste kans om te herstellen van anorexia. Zij hebben vaak ouders die ze steunen en kunnen opletten wanneer de kinderen dit zelf niet doen. Het is belangrijk dat ouders hulp zoeken voor hun kind. Dat kan bijvoorbeeld via de huisarts. Daarnaast is het belangrijk dat ze hun kind accepteren zoals het is. Of je kind nou dun is, of wat voller.
Lees verder onder de advertentie
Een van die kinderen was Emma, een meisje dat wilde leven zonder te eten. Ze werd niet ouder dan 18 jaar. Een documentaire van haar leven wordt om 21.20 uitgezonden op NPO3.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
Sanne (37) is getrouwd met Jeroen en samen hebben ze twee kinderen: Noa (6) en Mees (4). Ieder jaar op Koningsdag trekt haar gezin er feestelijk op uit – maar Sanne blijft bewust alleen thuis.