Heftig: steeds meer kinderen met anorexia

22.11.2016 16:08
Beeld: Getty Beeld: Getty

Steeds meer kinderen vinden zichzelf zo dik dat ze eten laten staan. Behandelklinieken voor eetstoornissen krijgen meer en meer aanmeldingen van kinderen van 8 tot 13 jaar. 

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt zichzelf uithongert. Het is anders dan een kind dat een keer demonstratief het bord wegschuift of weigert alle groentes te eten. Mensen met anorexia zijn obsessief bezig met afvallen. Zij willen niet meer eten, omdat ze bang zijn dat de weegschaal een kilogram meer gewicht aangeeft. Elke dag houden ze hun gewicht bij. In hun gedachten zijn ze vaak bezig met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer dik ben? Zelfs als ze volgens hun BMI ondergewicht hebben. Daarom schuiven ze hun bord steeds vaker weg of stoppen ze na het eten een vinger in de keel. Dit komt veel voor bij meisjes, namelijk 90% van alle kinderen met anorexia. 

Obsessie

Annemarie van Elburg is hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater. Volgens Van Elburg worden kinderen steeds jonger geconfronteerd met gezond eten, aldus NOS. Ze kijken op naar vloggers die enthousiast hun dieet en strakke kleding aanprijzen. En ook in de les is er aandacht voor gezond eten en bewegen. ‘Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee.’ Volgens Van Elburg en andere deskundigen draagt dit bij aan het feit dat anorexiapatiënten steeds jonger worden. 

Accepteren

Gelukkig maken kinderen de beste kans om te herstellen van anorexia. Zij hebben vaak ouders die ze steunen en kunnen opletten wanneer de kinderen dit zelf niet doen. Het is belangrijk dat ouders hulp zoeken voor hun kind. Dat kan bijvoorbeeld via de huisarts. Daarnaast is het belangrijk dat ze hun kind accepteren zoals het is. Of je kind nou dun is, of wat voller.

Een van die kinderen was Emma, een meisje dat wilde leven zonder te eten. Ze werd niet ouder dan 18 jaar. Een documentaire van haar leven wordt om 21.20 uitgezonden op NPO3.