Gemiddeld twee kleuters per klas niet zindelijk: ‘Lesprogramma wordt te vaak verstoord’

29.11.2019 15:01
kleuters-niet-zindelijk

38 procent van de kleuterklasleraren heeft kinderen in de klas die nog niet zindelijk zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) onder 120 leerkrachten.

‘Hoort niet bij mijn takenpakket’

Voor juffen en meesters kosten kinderen die niet zindelijk zijn veel extra tijd: het lesprogramma wordt ’te vaak’ verstoord door ongelukjes en ze zijn gemiddeld 25 minuten per week kwijt aan het verschonen van leerlingen. Ruim driekwart geeft stellig aan dat het hen belemmert tijdens hun werk. ‘Verschonen hoort niet bij mijn takenpakket’, wordt gezegd.

 

‘Wegwerpluier’

“Als je kinderen van nu vergelijkt met kinderen van 30 tot 40 jaar geleden, zijn ze later zindelijk”, vertelt Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam aan RTL Nieuws. “Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. Vroeger waren ze 2 tot 2,5 jaar.” Hoe dat komt? Daar heeft Verhallen geen eenduidig antwoord op. “Maar we denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is.”

 

Lees ook
Zóveel luiers gebruikt een kind gemiddeld voor het zindelijk is >

 

 

‘Minder aandacht’

Ook het feit dat ouders het tegenwoordig steeds drukker hebben, kan volgens de kinderarts een reden zijn. “Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden.”

Alle onderzoeksresultaten vind je op de website van RTL Nieuws

 

De beste berichten van Kek Mama in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >