38 procent van de kleuterklasleraren heeft kinderen in de klas die nog niet zindelijk zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) onder 120 leerkrachten.
Lees verder onder de advertentie
‘Hoort niet bij mijn takenpakket’
Voor juffen en meesters kosten kinderen die niet zindelijk zijn veel extra tijd: het lesprogramma wordt ’te vaak’ verstoord door ongelukjes en ze zijn gemiddeld 25 minuten per week kwijt aan het verschonen van leerlingen. Ruim driekwart geeft stellig aan dat het hen belemmert tijdens hun werk. ‘Verschonen hoort niet bij mijn takenpakket’, wordt gezegd.
Lees verder onder de advertentie
‘Wegwerpluier’
“Als je kinderen van nu vergelijkt met kinderen van 30 tot 40 jaar geleden, zijn ze later zindelijk”, vertelt Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam aan RTL Nieuws. “Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. Vroeger waren ze 2 tot 2,5 jaar.” Hoe dat komt? Daar heeft Verhallen geen eenduidig antwoord op. “Maar we denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is.”
Ook het feit dat ouders het tegenwoordig steeds drukker hebben, kan volgens de kinderarts een reden zijn. “Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.