In de soap van het familieleven draait het vaak om de verhoudingen binnen het nest. Wie is de ster van de show? Wie speelt de komische noot? En wie zorgt er altijd voor drama? Laten we eens inzoomen op het fenomeen geboortevolgorde.
Lees verder onder de advertentie
Geboortevolgorde
In de jaren 1800 stuitte psycholoog Francis Galton op een grappige ontdekking: veel van ’s werelds meest briljante geesten waren eerstgeborenen. Galton suggereerde dat dit kwam door de intellectuele stimulatie en verantwoordelijkheid die oudsten kregen. Sindsdien is geboortevolgorde, beter bekend als birth order, een blijvend onderwerp van debat.
Lees verder onder de advertentie
Oudste, middelste, jongste
Zo worden de oudsten gezien als de CEO’s van het gezin, altijd bezig met plannen en organiseren. Studies suggereren dat eerstgeborenen beter scoren op IQ-tests, maar pas op.. Ze hebben ook een talent voor het geven van ongevraagd advies. De jongsten hebben weer hun eigen charme. Ze zijn misschien niet de boekenwurmen, maar aan creativiteit en aanpassingsvermogen geen gebrek. Het zijn vaak de rebellen, altijd op zoek naar avontuur en nieuwe uitdagingen. Ze zijn de disruptors van het gezin, klaar om de boel op te schudden.
De middelsten? Dat zijn vaak diplomaten, die tussen de oudsten en jongsten springen en altijd proberen de vrede te bewaren. Ze hebben een talent voor onderhandelen en weten hoe ze de beste deals kunnen sluiten.
Lees verder onder de advertentie
Met een korreltje zout
De geboortevolgorde hoeft niet altijd te bepalen hoe de karaktereigenschappen van je kids zich ontwikkelen. Dit verschilt natuurlijk per kind en gezin. De gezinsdynamiek wordt ook moderner. Steeds vaker zien we samengestelde gezinnen waar kinderen deels opgroeien. In het ene gezin zijn ze de oudste, maar in het andere kunnen ze zomaar de middelste of jongste zijn. Neem birth order dus met een korrel zout.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…