Oudste, middelste, jongste: wat zegt de geboortevolgorde over jouw kinderen?

20.04.2024 13:00

In de soap van het familieleven draait het vaak om de verhoudingen binnen het nest. Wie is de ster van de show? Wie speelt de komische noot? En wie zorgt er altijd voor drama? Laten we eens inzoomen op het fenomeen geboortevolgorde.

Geboortevolgorde

In de jaren 1800 stuitte psycholoog Francis Galton op een grappige ontdekking: veel van ’s werelds meest briljante geesten waren eerstgeborenen. Galton suggereerde dat dit kwam door de intellectuele stimulatie en verantwoordelijkheid die oudsten kregen. Sindsdien is geboortevolgorde, beter bekend als birth order, een blijvend onderwerp van debat.

Oudste, middelste, jongste

Zo worden de oudsten gezien als de CEO’s van het gezin, altijd bezig met plannen en organiseren. Studies suggereren dat eerstgeborenen beter scoren op IQ-tests, maar pas op.. Ze hebben ook een talent voor het geven van ongevraagd advies. De jongsten hebben weer hun eigen charme. Ze zijn misschien niet de boekenwurmen, maar aan creativiteit en aanpassingsvermogen geen gebrek. Het zijn vaak de rebellen, altijd op zoek naar avontuur en nieuwe uitdagingen. Ze zijn de disruptors van het gezin, klaar om de boel op te schudden.

Lees ook – Worden oudste dochters echt eerder volwassen? Dit is wat onderzoek erover zegt

De middelsten? Dat zijn vaak diplomaten, die tussen de oudsten en jongsten springen en altijd proberen de vrede te bewaren. Ze hebben een talent voor onderhandelen en weten hoe ze de beste deals kunnen sluiten.

Met een korreltje zout

De geboortevolgorde hoeft niet altijd te bepalen hoe de karaktereigenschappen van je kids zich ontwikkelen. Dit verschilt natuurlijk per kind en gezin. De gezinsdynamiek wordt ook moderner. Steeds vaker zien we samengestelde gezinnen waar kinderen deels opgroeien. In het ene gezin zijn ze de oudste, maar in het andere kunnen ze zomaar de middelste of jongste zijn. Neem birth order dus met een korrel zout.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.