In de soap van het familieleven draait het vaak om de verhoudingen binnen het nest. Wie is de ster van de show? Wie speelt de komische noot? En wie zorgt er altijd voor drama? Laten we eens inzoomen op het fenomeen geboortevolgorde.
Lees verder onder de advertentie
Geboortevolgorde
In de jaren 1800 stuitte psycholoog Francis Galton op een grappige ontdekking: veel van ’s werelds meest briljante geesten waren eerstgeborenen. Galton suggereerde dat dit kwam door de intellectuele stimulatie en verantwoordelijkheid die oudsten kregen. Sindsdien is geboortevolgorde, beter bekend als birth order, een blijvend onderwerp van debat.
Lees verder onder de advertentie
Oudste, middelste, jongste
Zo worden de oudsten gezien als de CEO’s van het gezin, altijd bezig met plannen en organiseren. Studies suggereren dat eerstgeborenen beter scoren op IQ-tests, maar pas op.. Ze hebben ook een talent voor het geven van ongevraagd advies. De jongsten hebben weer hun eigen charme. Ze zijn misschien niet de boekenwurmen, maar aan creativiteit en aanpassingsvermogen geen gebrek. Het zijn vaak de rebellen, altijd op zoek naar avontuur en nieuwe uitdagingen. Ze zijn de disruptors van het gezin, klaar om de boel op te schudden.
De middelsten? Dat zijn vaak diplomaten, die tussen de oudsten en jongsten springen en altijd proberen de vrede te bewaren. Ze hebben een talent voor onderhandelen en weten hoe ze de beste deals kunnen sluiten.
Lees verder onder de advertentie
Met een korreltje zout
De geboortevolgorde hoeft niet altijd te bepalen hoe de karaktereigenschappen van je kids zich ontwikkelen. Dit verschilt natuurlijk per kind en gezin. De gezinsdynamiek wordt ook moderner. Steeds vaker zien we samengestelde gezinnen waar kinderen deels opgroeien. In het ene gezin zijn ze de oudste, maar in het andere kunnen ze zomaar de middelste of jongste zijn. Neem birth order dus met een korrel zout.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.