Vindt je kleuter het lastig om te kleuren of is hij bang om te rennen? Dan kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kinderen, uitkomst bieden. Bij welke problemen je die kunt benaderen en hoe die te werk gaat, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer ga je naar de kinderfysiotherapeut?
Op de basisschool leert je kind in korte tijd enorm veel, zoals schrijven, lezen en samenwerken. Daarbij gebruikt hij zowel de grove motoriek (lopen, rennen) als de fijne motoriek (zoals kleuren en knippen). Als één van de twee, of allebei, traag of afwijkend verloopt, spreek je van een ontwikkelingsprobleem. Het gevolg is dat je kind moeilijker kan functioneren en niet goed meekomt met zijn leeftijdsgenootjes.
Als je kind last heeft van één of meer van de onderstaande punten, neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut bij jou in de buurt:
Lees verder onder de advertentie
hij heeft problemen met zijn grove motoriek (denk aan niet durven fietsen, klimmen of springen)
of juist de fijne motoriek (bijv. aan- en uitkleden, kleuren en schrijven)
hij heeft pijn bij het sporten
hij valt vaak
hij is bang om te bewegen
hij kan niet stil zitten en/of heeft problemen met zijn houding
Een fysiotherapeut kan helpen om het plezier in bewegen te vergroten en bepaalde motorische functies bij je kind aanspreken, zodat die verbeteren. Hij kijkt tijdens de intake samen met jou waar je kleuter tegenaan loopt: wat lukt hem niet goed en hoe komt dat? Vaak gebeurt dit aan de hand van observatie en enkele motorische testjes.
Lees verder onder de advertentie
Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, dus er wordt daarna een specifieke behandelmethode gemaakt in overleg met de ouders.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.