Seksuele voorlichting: ‘Van elk stukje bloot lijf begint hij te griezelen’

17.11.2022 11:38
naakt_kat

Je kan er maar beter vroeg bij zijn: die seksuele voorlichting, dacht Alies. Maar zoontje Tijn denkt daar duidelijk anders over.

Alies (42), moeder van Norah (13) en Tijn (8):

“Net als bij Norah wilde ik Tijn ook al vroeg de ins en outs over seks vertellen, maar iedere keer als ik bij Tijn aankom met iets meer dan alleen bloemetjes en bijtjes, doet hij zijn handen op zijn oren, rent weg en gilt: ‘Nee, nee, ik wil het niet horen.’

Lees ook – ‘Wat, zit jij in bad met je kind?’ >

Bloot

Je zou bijna denken dat hij ergens een trauma heeft opgelopen, want ook elk stukje bloot lijf op tv of van zijn zus is gek en daar moet slechts heel hard om worden gegriezeld.

“Is dit een fase of doe ik iets fout?”

Is dit een fase of doe ik iets fout? Ben ik er te vroeg bij? Moet ik wachten tot hij er zelf meer over wil weten? Ik wil ook niet dat het straks ergens anders oppikt en pas echt een trauma oploopt.”

Maak het bespreekbaar

Onderzoek wijst uit dat veel kinderen thuis best vaker en uitgebreider over seks zouden willen praten. Ook weten kinderen tussen de negen en twaalf jaar niet evenveel over seks, ondanks het feit dat basisscholen sinds 2012 verplicht zijn om seksuele voorlichting te geven. Dertig procent van de kinderen tussen de negen en twaalf heeft het er helemaal niet over, 48 procent weet wat vrijen precies is en zestig procent weet waar baby’s vandaan komen. En dan hebben ze het nog niet eens over hun eigen lichamelijke veranderingen gehad.

Belangrijk dus om vroeg met de seksuele voorlichting te beginnen. Maar wanneer is dat? En hoe doe je dat? Wij geven een aantal tips. En heb jij ook zo’n kleine in huis die gruwelt van elk stukje bloot? Lees dan het verhaal van Lizzy wiens zevenjarige zoon na 3 dagen zomerkamp weer thuis kwam in dezelfde onderbroek als waarin hij maandagochtend vertrok. Blijkbaar ligt rond zeven jaar de grens tussen ‘normaal’ en ‘raar’ bloot.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.