Als je kind geboren wordt met een rode of paarse verkleuring in zijn gezicht of hals, dan heeft hij mogelijk een wijnvlek. Dat kan schrikken zijn – maar moet je je zorgen maken en wat kun je eraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Een wijnvlek is een geboortevlek. Hij is roze of paars van kleur en meteen na de geboorte zichtbaar. De kans dat jouw baby die heeft, is klein: slechts ongeveer 0,2 procent van alle baby’s wordt ermee geboren.
Lees verder onder de advertentie
Hoe komt het?
Wijnvlekken ontstaan omdat kleine bloedvaatjes in de huid sterk uitgezet zijn. Er stroomt dan meer bloed doorheen en daardoor ontstaat de rode kleur. De oorzaak is niet duidelijk, maar wel is bekend dat het niet erfelijk is. Je kunt er als moeder ook niets aan doen om de wijnvlek te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Meestal is een wijnvlek goedaardig. In zeldzame gevallen kan de vlek onderdeel zijn van een syndroom, zoals dat van Sturge-Weber. Dan bevindt de wijnvlek zich meestal rond de ogen, op het voorhoofd of onder het hoofdhaar en is er ook meer aan de hand, zoals epilepsie of een verstandelijke beperking.
Heeft je kind een extreem grote wijnvlek op één van de ledematen, dan kan het zijn dat hij het syndroom van Klippel-Tenaunay heeft. Vaak is er dan ook sprake van spataderen en een afwijkende groei van de botten. Deze beide syndromen maar heel weinig voor.
Als je baby met een wijnvlek geboren wordt, zal deze niet uit zichzelf verdwijnen. Het gaat meestal om een goedaardige aandoening die voor de gezondheid van je kleintje geen kwaad kan. De vlek kan wel iets donkerder van kleur en wat dikker worden als je kind ouder wordt. Soms ontstaan er bultjes in zijn nek, omdat de bloedvaten wat verder uitzetten.
Als de wijnvlek op een zichtbare plaats zit, bijvoorbeeld in het gezicht, dan zijn er verschillende behandelingen. Dit wil echter niet zeggen dat de wijnvlek daarna verdwenen is. Soms wordt alleen de kleur wat lichter of er verandert niets.
Lees verder onder de advertentie
Wijnvlekken zijn te behandelen met een laser, operatie of door er een huidkleurige tatoeage overheen te laten zetten. Je kunt ook tips krijgen van een schoonheidsspecialiste hoe je de wijnvlek bij je kind het beste kunt camoufleren.
Acceptatie
Als je niet voor een behandeling kiest of als de behandelingen niet werken, dan zal je kind de wijnvlek moeten accepteren. Dit kan lastig zijn. Als hij hier moeite mee heeft, kun je in overleg met de huisarts hulp inschakelen van een psycholoog.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]