Een kwallenbeet: hoe behandel je die?

04.04.2019 13:33
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Is je kind lekker aan het zwemmen of spelen in de branding, wordt hij gebeten door een kwal. Kan dit kwaad en hoe behandel je een kwallenbeet? Je leest het hier.

Wat is een kwallenbeet?

Een kwal laat zich meevoeren door de stroming van het water en zwemt zelf eigenlijk nauwelijks. Merkt hij dat er gevaar dreigt, bijvoorbeeld als een spelend kind te dicht in zijn buurt komt, dan kan hij steken met zijn tentakels. Eigenlijk moet je daarom spreken van een kwallensteek. Toch wordt het in de volksmond meestal een kwallenbeet genoemd.

In Nederland komen ongeveer vijf soorten kwallen voor, zoals de kompaskwal en de zeepaddenstoel. Wordt je kind gestoken door de kwal, dan spuit de kwal met zijn tentakels gif in de huid van je kind en dat komt in de bloedbaan terecht. Dat klinkt gevaarlijk, maar dat is het meestal niet.

 

Waar krijgt je kind last van?

Er zijn een aantal symptomen die meteen na een kwallenbeet optreden. Zo kan je kind last krijgen van een rode, geïrriteerde huid op de plek waar hij gebeten is en dat gaat vaak gepaard met jeuk. Net na de beet doet het even flink pijn, maar dat zakt daarna weg. Ook kan er een zwelling of kunnen er bultjes ontstaan.

Is je kind allergisch voor kwallen, dan kan hij last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Dit komt niet vaak voor, maar merk je dat je kind deze symptomen vertoont, schakel dan een arts in.

 

Lees ook:
Dit moet je doen als je kind is gestoken door een mug, wesp, mier, of teek >

 

Is een kwallenbeet ernstig?

Het is – zeker voor je kind – altijd even schrikken als een kwal gebeten heeft. Maar gelukkig is een kwallenbeet in Nederland en de meeste landen rond de Middellandse Zee meestal niet ernstig.

Er zijn twee soorten kwallen ter wereld waar je wél goed bij moet opletten, want die zijn giftig. Dat is de Kubuskwal die voornamelijk rond Australië zwemt en het Portugees Oorlogsschip, die je in de warme oceanen vindt. Word je gebeten, schakel dan meteen een arts in, want een beet kan fataal zijn. Maar geen paniek: deze kwallen hebben tentakels die wel drie meter lang kunnen worden – dus je ziet ‘m niet snel over het hoofd.

 

Hoe behandel je een kwallenbeet?

Dat je over een kwallenbeet moet plassen, is een fabeltje. Wel kun je een aantal andere dingen doen om het leed bij je kind te verzachten als hij is gebeten door een kwal:
 

  • Spoel zijn huid af met zout (niet zoet!) water
     
  • Pak een pincet en verwijder resten van tentakels als die er nog zijn
     
  • Smeer de huid van je kind in met hetzelfde middel als je gebruikt voor een insectenbeet. Dit vermindert de jeuk.
     
  • Duren de klachten langer dan een half uur, schakel dan medische hulp in. Doe dit ook als je kind duizelig wordt, moet overgeven of flinke hoofdpijn krijgt. Het kan zijn dat hij dan allergisch blijkt te zijn voor kwallen.

 

Ben je van plan een dag naar het strand te gaan en wil je vooraf weten of er kwallen in het water voorkomen, check dan de handige Kwallenradar. Die site maakt een schatting van de aanwezigheid van kwallen op basis van verschillende factoren zoals windrichting, zeestroming en de temperatuur van het zeewater.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >