Sommige baby’s komen ter wereld met een geboortevlek. Dat kan schrikken zijn, maar zo’n vlek is meestal niet ernstig. Een archipelvlek is er één van. Hoe je die herkent en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Een archipelvlek is de nieuwe naam voor wat ze vroeger een mongolenvlek noemden. Ze komen vooral voor bij donker getinte kinderen en kinderen van Oost-Aziatische oorsprong. Je ziet ze wat vaker bij jongens dan bij meisjes.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ze precies ontstaan, is onduidelijk. Men denkt dat het te maken heeft met de verplaatsing van pigmentcellen, op het moment dat het kind nog maar een embryo is.
Hoe ziet een archipelvlek eruit?
Je herkent een archipelvlek aan z’n blauwgroene of grijzige kleur en de plek op het lichaam: meestal op de billen, rond het stuitje of de rug.
De grootte kan erg verschillen. Zo gaat het soms om een heel klein plekje, maar kan de vlek ook tientallen centimeters zijn. Een archipelvlek is wel altijd plat, dus de huid is niet verdikt.
Wat kun je er aan doen?
Hoewel het er misschien vervelend of eng uit ziet bij je kind, hoef je je geen zorgen te maken. Een archipelvlek is goedaardig en hoeft niet behandeld te worden.
In het eerste levensjaar van je kind zal de vlek wat donkerder worden en misschien groter, maar in de loop van de jaren verdwijnt hij vanzelf. Meestal gebeurt dit als je kind eenmaal een kleuter is en uiterlijk op een leeftijd van tien jaar.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]