Door dít onderzoek naar babysterfte staat telefoon verloskundigen roodgloeiend

25.11.2019 12:24
onderzoek-naar-babysterfte

Vrouwen moeten na 41 weken zwangerschap standaard het aanbod krijgen om te worden ingeleid om zo de kans op een doodgeboren baby te verkleinen. Dat is de conclusie van Zweeds onderzoek, gepubliceerd in ‘British Medical Journal’.

Deze uitslag leidt tot veel onrust, want kort nadat het onderzoek werd gepubliceerd, stond de telefoon bij verloskundigen roodgloeiend.

 

Zuurstofgebrek

In de Zweedse studie werden vrouwen die werden ingeleid met 41 weken vergeleken met vrouwen bij wie werd afgewacht tot 42 weken. Wat bleek? In de eerste groep kwamen alle kinderen levend ter wereld. In de groep vrouwen bij wie de zwangerschap werd afgewacht, stierven zes baby’s: vijf in de buik, één na de bevalling. Eén baby die in de buik stierf, had een hartafwijking. De andere vier overleden ‘zonder goede verklaring’. De baby die buiten de buik stierf, had hersenbeschadiging opgelopen door zuurstofgebrek. Hierna werd direct besloten om te stoppen met het onderzoek.

 

Lees ook
Bezorgde moeder Chantal: ‘Ik kon geen seconde genieten van mijn zwangerschap’ >

 

‘Kwam als een schok’

Een ‘normale’ zwangerschap duurt ongeveer 40 weken, maar in Nederland hangt het van de hulpverlener af wanneer een vrouw ingeleid wordt, schrijft Nieuwsuur. Soms krijgt de moeder de keus bij 41 weken, soms wordt er gewacht tot 42 weken. In Zweden is het normaal om de bevalling pas op gang te brengen na 42 weken. “Het aantal dode baby’s kwam als een schok. We hadden deze uitkomsten niet verwacht”, vertelt hoofdonderzoeker en professor gynaecologie Henrik Hagberg. “Uit dit onderzoek blijkt dat eerder inleiden de babysterfte kan reduceren.”

 

‘Vrouw mag zelf kiezen’

Na de uitslag van dit onderzoek willen ook in Nederland gynaecologen zwangeren sneller inleiden. “Een vrouw mag altijd zelf kiezen”, zegt gynaecoloog Jan van Lith tegen Nieuwsuur. “Maar ik wil wel dat we iedere zwangere erop wijzen dat de kans op sterfte toeneemt als we langer wachten met het opwekken van de bevalling. Die kans op sterfte blijft klein, een op de 230, maar hij is er wel.”

Bron: Nieuwsuur

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >