Dit is wat je moet weten over een gebroken arm bij kinderen
Je kind hangt ondersteboven aan het klimrek en zwiert er met íets te veel enthousiasme af. Arm gebroken. Wat nu? Wij zochten het voor je uit.
Symptomen
Je herkent een gebroken pols of arm aan flinke pijn, een blauwe verkleuring en/of een zwelling – soms een zichtbare wond of zelfs een afwijkende stand. Je kind kan z’n arm moeilijk bewegen en ook erop steunen doet zeer.
Twijgbreuk
Omdat het bot nog elastisch is (én wordt omgeven met taai en dik beenvlies) is er bij jonge kinderen in de meeste gevallen sprake van een twijgbreuk. Dit is een botbreuk waarbij het botvlies intact blijft. Hierdoor lijken de klachten op een kneuzing, maar omdat de pijn niet overgaat, moet je de breuk toch laten behandelen.
Als ook het beenvlies is gescheurd, dan kunnen de botdelen verplaatst zijn. Wanneer dit het geval is dan moet de breuk worden ‘gezet’. Dit gebeurt bij kinderen vaak in de operatiekamer.
Lees ook
Kind lelijk gevallen? Dit is het verschil tussen een kneuzing en een breuk >
Je kind heeft (waarschijnlijk) een gebroken arm: wat nu?
- Probeer je kind niet onnodig te laten bewegen
- Koel de arm niet
- Geef je kind niets te eten of te drinken
- Neem contact op met de huisarts of spoedeisende hulp van het ziekenhuis
- Kijk of je kind zijn of haar arm zelf kan ondersteunen
- Heb je geen eigen vervoer of doet vervoeren te veel pijn? Overleg dan met 1-1-2.
Gips
Heeft je kind inderdaad een gebroken arm? Dan wordt deze vastgezet in het gips en moet-ie een weekje in een mitella. Hoe lang het gips moet blijven zitten, hangt af van de breuk, maar bij een twijgbreuk wordt drie tot vier weken aangehouden. In deze periode kun je je kind bij pijn paracetamol geven. Douchen kan met een gipshoes of plastic zak die je over het gips trekt.
Vaak komen jullie na een week terug naar het ziekenhuis zodat de arts kan kijken hoe de genezing gaat. Ook krijgt je kind dan in de meeste gevallen ander gips.
Mag je kind na genezing gelijk weer sporten?
Nee, artsen raden aan hier minimaal een week mee te wachten. Zwemmen kan wel gewoon.
Bron: Livis.nl
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >