In samenwerking met Kek Mama

Dít is waarom je tieners moet vertellen wat een NL-Alert inhoudt

01.03.2021 14:37
NL-Alert tieners uitleggen

De tienjarige dochter van Janna Pelders (37, Kek-Mama lezeres en moeder van twee) weet dondersgoed hoe ze moet TikTokken, Whatsappen en gamen op haar mobiele telefoon. Maar toen daar onlangs een NL-Alert op binnenkwam, schrok ze zo van dat harde geluid en was benieuwd wat dat geluid betekende. Tijd voor meer uitleg. 

“Het doordringende geluid van een NL-Alert is niet te missen,” vertelt Janna. “Gelukkig maar, want dit alarmmiddel wordt alleen door de overheid ingezet als er echt iets aan de hand is. Ik schrok niet zo, toen er laatst een NL-Alert binnenkwam. Want ik herkende het geluid. Maar Floor dus wel, ze stond binnen drie tellen naast me en wist niet wat ze moest doen. Dit moment greep ik aan om haar uit te leggen dat haar mobiel niet alleen handig is om bereikbaar op te zijn en mee te gamen, maar ook als er écht wat aan de hand is en de overheid zoveel mogelijk burgers wil waarschuwen en informeren.”

 

In actie komen

“Samen hebben we gekeken naar de informatie in het bericht. Dat begint altijd met het woord NL-Alert, gevolgd door de datum, tijd, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden. Ik heb Floor laten uitvogelen wat er aan de hand was: we werden gewaarschuwd dat het leidingwater ernstig vervuild was en mochten het water uit de kraan niet drinken. Ik wilde Floor graag meegeven dat het belangrijk is dat ze de informatie uit een NL-Alert leest en de adviezen opvolgt, én dat ze ook anderen daarbij moet helpen. Ze ging meteen naar de kamer van haar broertje, om ook hem te waarschuwen. Floor was even bang dat dit soort berichten invloed had op haar beltegoed. Dat is niet zo. Ik legde haar uit dat NL-Alert gratis is en dat je het automatisch op je mobiel ontvangt bij een noodsituatie. Daarvoor hoef je zelf niets in te stellen. Ook vertelde ik Floor dat het geen sms-bericht is maar een bericht dat de overheid direct via de zendmasten uitzendt. Je 06-nummer hebben ze daarvoor niet nodig. Floor weet nu dat NL-Alert een belangrijk bericht is. En ook dat de overheid elk jaar twee controleberichten uitzendt, op de eerste maandag rond 12.00 uur in juni en in december. De volgende keer dat er een NL-Alert afgaat, weet Floor wat er aan de hand is en hoeft ze niet meer zo te schrikken. Dat geeft mij ook een rustig gevoel.”

Meer lezen? Kijk op www.nl-alert.nl

In opdracht van de Rijksoverheid en veiligheidsregio’s.

 

Het is echt handig om te weten hoe een NL-Alert werkt. Check in deze video hoe een NL-Alert voorkomt dat een moeder de flesjes voor haar baby maakt met verontreinigd drinkwater.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Advertisement