In samenwerking met Kek Mama

Dít is waarom buitenspelen bij slecht weer óók goed is voor je kind

04.10.2021 08:31
buitenspelen

Al nodigt herfstweer niet altijd uit om naar buiten te gaan, doe het toch. Jaag de kinderen ook de tuin of de wijk in. Frisse lucht is niet alleen goed voor ieders humeur, maar ook goed voor de ogen. Het kan de ontwikkelingen van bijziendheid bij kinderen afremmen. 

Potje voetballen in de tuin, buurtverstoppertje, een speurtocht door de wijk, rondje fietsen, skaten of wandelen: buiten is er altijd genoeg te doen. Buitenspelen is bovendien buitengewoon belangrijk voor je ogen. Vooral nu we steeds vaker binnen zitten, al dan niet met een scherm voor onze snufferd. Veel dichtbij kijken en weinig buitenspelen zijn factoren waardoor steeds meer kinderen bijziend zijn. Dat betekent dat ze veraf wazig zien. Een kind dat buiten speelt, traint automatisch de ogen omdat het afwisselt tussen veraf en dichtbij kijken. Daarnaast komt er dopamine vrij en dit stofje heeft samen met de lichtintensiteit een gunstig effect op het netvlies. De 20-20-2-regel is een goede leidraad voor het hele gezin: na 20 minuten beeldschermtijd moet je 20 seconden in de verte kijken en het is gezond om elke dag minimaal 2 uur naar buiten te gaan. 

Plassen stampen

Dat je niet staat te springen om naar buiten te gaan als het giet van de regen, snappen we. Maar probeer tóch te gaan. Of wacht tot de bui voorbij is. En dan: laarzen aan en plassen stampen. Vinden de meeste kinderen een geweldige activiteit. Zeker als jij ook lekker meedoet. 
 

Bos op z’n mooist

In de herfst is het bos op z’n mooist, je bent er omringd door alle tinten rood en geel. En natuurlijk bergen bladeren om doorheen te struinen of in de lucht te gooien. Neem een tas mee en verzamel herfstschatten, zoals kastanjes, dennenappels, eikeltjes en mooie bladeren. Kun je thuis weer mee knutselen, met een beker warme chocomelk binnen handbereik.
 

Kabouterpaden

Puntmuts op, knapzak aan een stok en gaan! Voor de kleintjes is een kabouterpad een heerlijk avontuur. In de herfst staat het bos vol met paddenstoelen en die worden natuurlijk bewoond door… Precies, kabouters! Neem een spiegeltje mee om ook onder de paddenstoelen te kunnen kijken, dat vinden veel kinderen fascinerend. 

OogCheckWeken

Steeds meer kinderen zijn bijziend. Als een kind al jong bijziend is, is de kans groter dat hij of zij uiteindelijk sterk bijziend wordt. Bijziendheid het neemt het snelst toe tussen de zes en zeventien jaar. Als het tijdig wordt herkend, kan het worden beperkt en kunnen ernstige oogproblemen worden voorkomen. Laat de ogen van je kind daarom jaarlijks checken. Op ikkijkverder.nl vind je meer informatie, ook over de OogCheckWeken en waar je een Kijk Verder kinder OogCheck kunt laten doen bij jou in de buurt.