dit moet je weten fietsstoeltje koopt
Beeld: Pixabay

Nederland is een fietsland, en natuurlijk trap jij als rechtgeaarde moeder in weer en wind (of gewoon lekker in het zonnetje) met je kroost van hot naar her. Maar waar moet je op letten als je een fietsstoeltje koopt?

Fietsfanaten opgelet: je kunt pas met je kind gaan fietsen als hij zelfstandig kan zitten – meestal is dat tussen de 6-9 maanden. Dan is het nekje ook stevig genoeg om de trillingen tijdens zo’n fietstochtje aan te kunnen.

 

Voor- of achterop?

Er zijn twee soorten fietsstoeltjes: zitjes voor voorop de fiets en voor achterop de fiets. Kinderen tot drie jaar zitten meestal voorop. Deze stoeltjes worden aan de stuurpen bevestigd en zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is klasse C15 (soms staat dat op het zitje vermeld). Vergeet bij de zitjes voorop geen windscherm erbij te kopen, zo zit je kindje meer beschut tegen wind en regen.

Oudere kinderen (grofweg van 3 tot 6 jaar) zitten in een stoeltje achterop de fiets – meestal op de bagagedrager. Hierin wordt ook weer onderscheid gemaakt tussen twee gewichtsklassen: Klasse A15 (voor kinderen van 9 tot 15 kilo) en klasse A22 (voor kinderen van 9 tot 22 kilo).

 

Lees ook
5x kindvriendelijke fietsroutes >

 

Toch fietsen met een baby?

Wil je toch fietsen met een baby die nog niet zelfstandig kan zitten? Daar zijn ook manieren voor. Zo zijn er speciale dragers verkrijgbaar voor achterop je fiets, waarin je een autostoeltje kunt bevestigen. Dit is geschikt voor baby’s vanaf vier maanden. Hou de ritjes wel kort en vermijd hobbels en drempels. Ook kun je voor een bakfiets kiezen. Gebruik dan een speciale babyschelp of een autozitje en bevestig deze tegen de rijrichting in.

 

Hier moet je op letten

De Consumentenbond geeft veel tips over de aanschaf van een fietsstoeltje en de veiligheid hiervan. Zo tipt de bond dat fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Let er verder op dat er een veilige gordel op het fietsstoeltje moet zitten, waarmee je je kind bij de schouders en het kruis vast zet.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >