KLM heeft zich de woede van veel moeders op de hals gehaald: in een tweet schrijft de luchtvaartmaatschappij dat vrouwen die borstvoeding geven, door het personeel gevraagd mogen worden hun baby en borst te bedekken als andere passagiers zich er ongemakkelijk door voelen.
Lees verder onder de advertentie
‘Klagen? Eigen schuld’
Het begon allemaal met een Facebookbericht van de Amerikaanse Shelby Angel. Zij vloog vorige maand van San Francisco naar Amsterdam met haar 1 jaar oude kind, toen ze door een stewardess werd gevraagd of ze zich wilde bedekken tijdens het voeden. ‘Ik zei dat ik dat niet wilde, omdat mijn dochter dit niet fijn vindt. Toen waarschuwde ze me dat als een medepassagier zou klagen, dat mijn eigen verantwoordelijkheid zou zijn.’ Uiteindelijk klaagde niemand en volgens Shelby had alleen de stewardess er problemen mee. ‘De rest van de vlucht voelde ik me niet op mijn gemak.’
Lees verder onder de advertentie
Breastfeeding is permitted at KLM flights. However, to ensure that all our passengers of all backgrounds feel comfortable on board, we may request a mother to cover herself while breastfeeding, should other passengers be offended by this.
De reactie van KLM leidt tot boze reacties. ‘Hoe durven jullie!’, zo reageert iemand. ‘Wat een belachelijke, vrouwonvriendelijke regels.’ Er zijn zelfs mensen die KLM boycotten. ‘Ik vlieg voortaan wel met een andere maatschappij.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.