Dé nieuwe opvoed-truc: welkom bij ‘sittervising’

16.08.2022 12:12
slaapbehoefte kind vakantie gezin Beeld: Getty Images

Dat je als moeder met een schuldgevoel door het leven gaat is niks nieuws aan de horizon. Het is een soort onontkoombaar virus, aangewakkerd door perfecte Insta foto’s of Pinterest activiteiten. Moderne moeders voelen zich maar wat vaak onder druk gezet om naast werk en huishoudelijke taken ook nog energie te vinden om een hele show op te voeren om de kids te vermaken als ze zich maar een seconde vervelen: doodvermoeiend! Hoe je daarmee om gaat? Probeer ‘sittervising’ eens.

Sittervising

De term is een verbastering van de Engelse woorden ‘sitting’ en ‘supervising’. En dat is precies wat het is: toezicht houden op kinderen vanuit een zittende positie, zoals een loungestoel, parkbankje of een andere comfortabele plek. Opvoeddeskundige Susie Allison is de bedenker van de term en wil ouders laten inzien dat ze kinderen zelfstandig en veilig kunnen laten spelen, terwijl ze genieten van een beetje rust voor zichzelf. Win-win, dus!

“Je kunt prima een stapje terug doen en toch toezicht houden”, aldus Allison. “Het is niet alleen voor jezelf heel relaxed, je vergroot ook het zelfvertrouwen en autonomie van je kinderen.” En hoewel sittervising misschien doodsimpel klinkt: zo gemakkelijk is het voor ouders in deze tijd niet. In de jaren zijn we een beetje vergeten onze kinderen alleen te laten spelen. We beoordelen ‘goed ouderschap’ op de hoeveelheid tijd die we met onze kinderen spelen, maar daarmee gaat er tijd verloren waarin kinderen zelf kunnen ontdekken. Sittervising geeft kinderen dus weer het heft in eigen handen.

Hoe te beginnen?

Dat is vrij gemakkelijk: geef jezelf toestemming om er lekker bij te gaan zitten! Je kunt al starten als je kindje nog een baby is. Kijk toe hoe ze de spiegel onderzoeken, de textuur van een speeltje ontdekken of lekker knuffelen met iemand anders. In de peutertijd of daarna kun je hiermee doorgaan. Susie Allison heeft wat tips:

  • Veiligheid voorop: denk ook aan het ‘supervise’ stukje. Zorg dus wel voor een veilige speelomgeving en hou je kind in de gaten.
  • Routine: plan een speciale speeltijd en hou die dagelijks consequent aan.
  • Begin klein: zelfstandig spelen vereist oefening, begin eens met 5 minuten en bouw de boel langzaam op.
  • Timer: gebruik een timer, zodat je kind weet hoe lang hij of zij de tijd heeft. Zo kunnen ze zelf inschatten hoe lang ze nog kunnen of moeten spelen.
  • Onderbreek ze niet: laat je kinderen ook echt alleen spelen. Hoe verleidelijk het ook is om je te gaan bemoeien met die prachtige toren die op instorten staat. Laat ze maar even!
  • Blijf zitten: je kind vraagt je misschien wel tien keer of je alsjeblieft mee wil doen, ook hier: laat ze maar even!
  • Weg met je schuldgevoel! Je geeft je kinderen genoeg aandacht en liefde, ze worden er echt niet slechter van als ze even alleen moeten spelen. Sterker nog: er zijn dus veel voordelen aan alleen spelen.

Online hit

Op TikTok is sittervising een regelrechte hit en ook op Instagram zie je #sittervising steeds meer voorbij komen. Ouders delen momentjes waarop ze even de tijd voor zichzelf nemen en hun kids lekker spelen.

Ga jij het proberen?

@vixietaylor How often do you do planned activities with your kiddos?Sometimes just letting them “clean” their toys is activity enough. Gave me an hour of sittervising. 🙌🏻#momlife #toddleractivities #fisherprice #momhacks #hacks #lifehack #sittervising #mama #motherhood #boymom #heatwave #1000hoursoutside ♬ original sound – vixietaylor
Bron: ScaryMommy.com

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.