Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: voorlezen.

Onlangs ontdekte Casper twee dingen: dat het leuker is om een boek te bekijken dan eraan te likken en dat je met het luisteren naar je moeder die voorleest bedtijd nog een beetje kunt uitstellen. Dus nu lees ik elke avond voor. En denk dan van alles, zoals dit:

1. Ik zou dit echt vaker moeten doen.

2. Waarom doe ik dat eigenlijk niet? Niet één maar vijf keer per dag ofzo. Best wel slecht.

3. Voor een schrijfster, ook.

4. Hoewel, ik weet eigenlijk niet wat dat ermee te maken heeft.

5. Misschien moet ik zelf een prentenboek maken.

6. Ik kan alleen totaal niet tekenen. Is lastig. Bij een prentenboek.

7. Slecht idee. Er zijn trouwens al heel veel leuke prentenboeken.

8. Schijnt. Ik krijg de kans nooit, want wij moeten elke dag dezelfde lezen. Die over de kapotte grasmaaier van Boer Boris.

9. Hoewel, lezen... De eerste twee bladzijden krijg ik nog de kans om de tekst voor te lezen. Daarna is het vooral bladeren naar de bladzijde met de motormaaier en de motorzaag erop en daar dan heel lang naar kijken.

10. Zo lang dat ik de tekst wel zes keer kan voorlezen. Ik verzin ook elke keer nieuwe tekst maar dat heeft Casper toch niet door.

11. Misschien moet ik gewoon een keer het hele protest negeren en zoiets wilds doen als Jip & Janneke pakken.

12. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Jip & Janneke een stom boek is, maar ik vind het eigenlijk best leuk. 

13. Echt zo'n klassieker. Mijn moeder las het vroeger ook aan ons voor. Vind ik een leuk idee, dat ik het dan weer aan mijn kinderen voorlees.

14. Nou ja, kind. De baby lees ik bijna nooit voor.

15. Wat wel echt een gemiste kans schijnt te zijn want als je de onderzoeken mag geloven creëer je door baby's voor te lezen hyperintelligente kinderen.

16. Maar toen ik het een keer probeerde kroop Nora gewoon weg om vervolgens met een autootje op de plastic speelgoedgarage van Casper te gaan rammen, wat ze duidelijk leuker vond.

17. En toen ik haar op schoot nam, ging ze op het boek kauwen. En bladzijden scheuren.

18. En in bed viel ze in slaap toen ik nog maar net begonnen was.

19. Ze is ook nog maar negen maanden. Ik moet gewoon nog een paar jaar wachten.

20. Hoewel ik wel heel graag wil dat mijn kinderen lezen leuk gaan vinden. Echt heel graag. 

21. Ik moet dus echt meer voorlezen. Zes boekjes per dag. Met Nora in de kinderstoel want dan kan ze nergens heen.

 

Superaanbieding

Fijn, voorlezen! Nieuw: mooie box met 10 Disney-voorleesboeken. Plus: alle verhalen op twee luistercd’s, stickervellen en een Finding Dory-poster. Prijs: € 49,95. Prijs voor Kek Mama-abonnees: € 39,95. Bestel ‘m hier!

 

Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon Casper (2) en dochter Nora (9 maanden) heeft.

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >