Mariëtte Middelbeek

Kek Mama’s Mariëtte (moeder van Casper van 3 en Nora van 1) vindt opvoeden best moeilijk. Best heel moeilijk, eigenlijk. En wel om deze redenen.

 1. Omdat opvoeden een ingewikkelde mix is van loslaten, vooruitdenken, improviseren, negeren en grenzen stellen die ik elke dag opnieuw moet vaststellen en bij lange na nog niet heb geperfectioneerd.
   
 2. Omdat je altijd te maken hebt met een kind dat of niet kan praten (dus je hebt geen idee wat ie nou wil en waarom ie ongenadig zit te gillen) of wel kan praten en derhalve dingen kan zeggen als nee en 'wil ik niet' en dat maakt het niet meteen eenvoudiger.
   
 3. Omdat ik een control freak ben en kinderen op een of andere manier ingewikkeld te control freaken zijn.
   
 4. Omdat ik helaas niet perfect ben en daardoor soms ook gewoon chagrijnig of moe, en mijn kinderen altijd dat moment uitzoeken om eens even gezellig een tijdje te gaan zeuren, piepen en huilen zonder reden. En omdat ik dan geen zin heb in gedoe en of toegeef of iets totaal onverantwoords als de iPad inzet, wat uiteraard opvoed-doodzonde nummer 1 is.
   
 5. Omdat je in gezelschap altijd van die blikken op je gericht voelt waardoor je denkt: nu moet ik dus enorm optreden, en je kind zich dan het leplazarus schrikt, omdat je dat anders ook niet doet.
   
 6. Omdat ik feitelijk geen idee heb wat het beste is en gewoon maar wat doe, maar daardoor zelf continu twijfel of ik het wel goed doe. En omdat je aan een opvoedboek ook zo weinig hebt, want om erachter te komen welk boek je moet hebben moet je eerst een soort van richting hebben wat voor opvoeder je bent en dat was nou precies het probleem.
   
 7. Omdat ik heel vaak om mijn kinderen moet lachen als ze een soort van stout zijn, maar dat kan natuurlijk niet, want dan creëer je heel irritante en brutale clowntjes, heb ik weleens gehoord.
   
 8. Omdat ik sowieso heel vaak denk ‘als dit, dan dat’ en daardoor erg lang nadenk over de gevolgen van mijn opvoedkundige keuzes, terwijl kinderen meer van het type ‘in het moment’ zijn.
   
 9. Omdat iedereen een uitgestippelde opvoedstrategie lijkt te hebben, behalve ik.
   
 10. Omdat ik heel gevoelig ben voor trillende peuterlipjes en zeer, zeer zielige blikken. En voor een hartverscheurend ‘maaaamaaaaa’ vanaf de gang.
   
 11. Omdat ik het ingewikkeld vind te bepalen wanneer straf geven echt zinvol is en wanneer negatief gedrag juist genegeerd dient te worden. 
 12. Omdat ik weleens gedurende mijn opvoedkundig optreden van gedachten verander, maar ja, daar kan je natuurlijk niet mee aankomen, aangezien je consequent moet zijn.
   
 13. Omdat iedereen zegt "ik heb daar geen last van, maar ik ben dan ook heel relaxed" waardoor ik het gevoel heb dat het gewoon allemaal aan mij ligt omdat ik blijkbaar niet relaxed genoeg ben.

   

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
 


knutselen-halloween-decoraties

Enthousiast gaf je jouw adres op voor de Halloweenroute van school, maar nu het bijna zover is kom je erachter dat je nog niet één pompoen ter decoratie hebt uitgehold. En omdat je het themafeest natuurlijk niet wilt afdoen als iets onbenulligs, hebben wij wat knutseltips voor je.

Zo heb je én originele versiering, en een leuke knutselmiddag met je kind.

 

Pompoen uithollen: zo doe je dat

 

En een spook knutselen...

Gewoon wat rolletjes wit karton aan elkaar rijgen, de bovenkant met touw vastknopen, een paar ogen en een mond erop en klaar ben je. 

 

Nog leuker dan snoep meegeven

 

Of ga voor deze zakjes

 

Lees ook
'En toen vond ik het winnende lot tussen de knutsels'  >

 

Knip een paar vellen in één keer - ben je ook zo klaar

 

Wat je allemaal wel niet kan met een beetje crêpepapier en lijm...

Ps: ook prima te gebruiken met Sint-Maarten.

 

Heftig, maar daar is het Halloween voor...

 

Als ze zich nu geen ongeluk schrikken?

 

Zo simpel kan het dus zijn...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
leuke binnenspelletjes voor kinderen

Je hebt geen zin om je huispak uit te trekken, je bent moe of regen komt met bakken uit de lucht - er zijn genoeg redenen te bedenken om lekker binnen te blijven. Maar dan moet je je kind natuurlijk ook nog zien te paaien. Daarom: 9 leuke binnenspelletjes voor kinderen.

1. Kranten meppen

Tip vooraf: leg je kleuter eerst uit dat-ie alleen tijdens het spel met een krant mag slaan. (Om te voorkomen hij na het weekend met een krant op z'n klasgenoten in staat te meppen - onze redacteur praat uit ervaring). Enfin: het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.
 

2. Een enorme tekening maken

Het enige wat je nodig hebt: een rol behang en stiften, potloden of verf. Rol het behang uit door de hele woonkamer en maak samen een eindeloze tekening. Of ga erop liggen en laat jezelf omtrekken, ook lachen.
 

3. Koken

Ja, zo simpel kan het zijn. En 't is niet alleen leuk, ook nog enorm leerzaam. Bak samen met je kind een lekkere taart en vertel over de ingrediënten of maak een gezond avondmaal. Zoek van te voren samen een recept uit, zodat je je kind bij de hele reutemeuteut betrekt. Zijn jullie klaar? Nodig opa en oma uit, benoem ze tot jury en je maakt er ook nog een kleine wedstrijd van.
 

Lees ook
6x dit kun je óók doen met (overtollig) speelgoed van je kind

 

4. Proeven

Over eten gesproken: een proeverij is altijd een schot in de roos en kan met één of meerdere kinderen worden gedaan. Zet plastic bordjes klaar, nummer ze en leg op elk bordje wat van de geselecteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, ketchup, mosterd, peper, zout, pindakaas, kaneel, boter, yoghurt en slagroom. Blinddoek je kind(eren) met een theedoek en neem ze mee langs de bordjes. Degene die de meeste smaken herkent, is de winnaar.
 

5. Badkamer schilderen

We horen je denken: 'eh, sorry?!' Geen paniek: meng wat plakkaatverf met scheerschuim en je kinderen kunnen volledig losgaan op de muur van de badkamer. Na afloop spoel je er alles gewoon hup, met de douchekop af.
 

6. Spijkerpoepen

Zo'n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig voor dit leuke binnenspelletje. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Tip: hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kinderen tot een jaar of vijf is een kleine emmer misschien wel de beste optie.
 

7. Slapende Leeuwen

Dit spel is vooral praktisch als je meer kinderen over de vloer hebt. Het is namelijk perfect om wat rust in de tent te krijgen. Hoe het werkt? Vertel je kinderen dat jullie allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap nodig hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen en als ze ook maar íets bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Probeer de 'leeuwen' aan het lachen te maken zodat stil blijven wel erg moeilijk wordt. Oh, aanraken en kietelen mag trouwens niet. Het kind dat het langst blijft 'slapen' wint.
 

8. Sokken sparen

Ook erg leuk (en handig, vooral voor jou). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.

 

9. Subtropisch zwemparadijs

Tover jullie badkamer om tot subtropisch zwemparadijs. Trek allemaal je bikini of zwembroek aan, versier de boel, haal de duikbrillen, opblaasbandjes en speelgoed uit de kast, trakteer iedereen op een lekkere cocktail en klaar ben je. Want niet alle binnenspelletjes hoeven alleen leuk voor de kinderen te zijn, toch?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >