Kek Mama’s Mariëtte (moeder van Casper van 3 en Nora van 1) vindt opvoeden best moeilijk. Best heel moeilijk, eigenlijk. En wel om deze redenen.

 1. Omdat opvoeden een ingewikkelde mix is van loslaten, vooruitdenken, improviseren, negeren en grenzen stellen die ik elke dag opnieuw moet vaststellen en bij lange na nog niet heb geperfectioneerd.
   
 2. Omdat je altijd te maken hebt met een kind dat of niet kan praten (dus je hebt geen idee wat ie nou wil en waarom ie ongenadig zit te gillen) of wel kan praten en derhalve dingen kan zeggen als nee en 'wil ik niet' en dat maakt het niet meteen eenvoudiger.
   
 3. Omdat ik een control freak ben en kinderen op een of andere manier ingewikkeld te control freaken zijn.
   
 4. Omdat ik helaas niet perfect ben en daardoor soms ook gewoon chagrijnig of moe, en mijn kinderen altijd dat moment uitzoeken om eens even gezellig een tijdje te gaan zeuren, piepen en huilen zonder reden. En omdat ik dan geen zin heb in gedoe en of toegeef of iets totaal onverantwoords als de iPad inzet, wat uiteraard opvoed-doodzonde nummer 1 is.
   
 5. Omdat je in gezelschap altijd van die blikken op je gericht voelt waardoor je denkt: nu moet ik dus enorm optreden, en je kind zich dan het leplazarus schrikt, omdat je dat anders ook niet doet.
   
 6. Omdat ik feitelijk geen idee heb wat het beste is en gewoon maar wat doe, maar daardoor zelf continu twijfel of ik het wel goed doe. En omdat je aan een opvoedboek ook zo weinig hebt, want om erachter te komen welk boek je moet hebben moet je eerst een soort van richting hebben wat voor opvoeder je bent en dat was nou precies het probleem.
   
 7. Omdat ik heel vaak om mijn kinderen moet lachen als ze een soort van stout zijn, maar dat kan natuurlijk niet, want dan creëer je heel irritante en brutale clowntjes, heb ik weleens gehoord.
   
 8. Omdat ik sowieso heel vaak denk ‘als dit, dan dat’ en daardoor erg lang nadenk over de gevolgen van mijn opvoedkundige keuzes, terwijl kinderen meer van het type ‘in het moment’ zijn.
   
 9. Omdat iedereen een uitgestippelde opvoedstrategie lijkt te hebben, behalve ik.
   
 10. Omdat ik heel gevoelig ben voor trillende peuterlipjes en zeer, zeer zielige blikken. En voor een hartverscheurend ‘maaaamaaaaa’ vanaf de gang.
   
 11. Omdat ik het ingewikkeld vind te bepalen wanneer straf geven echt zinvol is en wanneer negatief gedrag juist genegeerd dient te worden. 
 12. Omdat ik weleens gedurende mijn opvoedkundig optreden van gedachten verander, maar ja, daar kan je natuurlijk niet mee aankomen, aangezien je consequent moet zijn.
   
 13. Omdat iedereen zegt "ik heb daar geen last van, maar ik ben dan ook heel relaxed" waardoor ik het gevoel heb dat het gewoon allemaal aan mij ligt omdat ik blijkbaar niet relaxed genoeg ben.

   

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >
 

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >