Lieve slaap
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (4) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

De laatste weken is het niet altijd gezellig bij ons thuis. De oorzaak van deze sfeer is de oudste, Jan. Het is net alsof hij merkt dat dingen op zijn plek gaan vallen en daardoor ruimte voelt voor zijn eigen verdriet en woede. Alsof hij wil zeggen ‘Zo mama, nu ben ik aan de beurt’.
 

'Ook al is hij doodmoe, slapen gaat hij niet'

Al weken lang slaapt Jan niet meer goed. Inslapen is een drama. Vanaf het moment dat Tommie op zijn pan slaat en Sesamstraat is afgelopen, begint de ellende. Ook al is hij doodmoe, slapen gaat hij niet. Meneer komt gerust drie keer naar beneden om te plassen, of omdat-ie is vergeten te zeggen dat zijn beker vandaag was omgevallen in de kring. Of hij gaat enorm hysterisch liggen huilen waardoor ook Dries weer wakker wordt. Oorzaken voor deze aanvallen van blinde paniek zijn de angst voor een mummie uit het doucheputje of het horen van boeven. Of gewoon omdat hij me mist en niet alleen kan zijn.
 

'Geduld is niet mijn middle name'

De eerste week kon ik bovenstaande nog wel redelijk handelen. Natuurlijk baalde ik dat ik niet toe kwam aan mijn eigen avondprogramma en soms tot tien uur ’s avonds bezig was mijn kleine man in slaap te krijgen, maar na die week begon het me al lichtelijk op te breken. Geduld is niet echt mijn middle name en met enige regelmaat mondde het uit in een tirade ‘dat het écht genoeg was en écht zo niet langer kon’. Al snel merkte ik dat het alleen maar averechts werkte. Heel even werkte de ingezette beloningskalender vervolgens. Vijf nachten zonder zeuren en huilen naar bed en er was een ‘sqeezy’ bij elkaar geslapen. Toen dat ding er eenmaal was, begon de ellende weer van voren af aan.

 

Lees ook
Kort lontje: dat krijg je van slaapgebrek >

 

'Sorry mama, ik kan er niks aan doen'

Een week geleden, toen niet alleen Jan maar ook Dries weigerde te slapen, brak ik. Beide heren lagen in mijn bed. Ik realiseerde me dat er niks anders op zat dan er bij in te kruipen om ze in slaap te krijgen. Met tranen die over mijn wangen rolde, keek ik naar ze. Jan vroeg waarom ik huilde. Ik legde zo goed mogelijk uit dat ik enorm verdrietig werd van kinderen die al weken niet wilden gaan slapen. Hij kroop tegen me aan en zei ‘Sorry mama, ik kan er niks aan doen’.
 

Ruimte zoeken

De volgende dag belde ik de kind en oudercoach. Niet alleen ik ging eraan onderdoor, maar ook Jan was blijkbaar aan het einde van zijn Latijn. We hadden lang genoeg aangemodderd. De coach vertelde me dat een kind zijn of haar ruimte zoekt om verdriet, woede of frustratie te uiten. Vaak is dit op momenten dat de rust lijkt wedergekeerd. Bijvoorbeeld na een verhuizing of, in ons geval, een scheiding. De enige remedie was heel veel liefde geven. Laten merken dat je hem begrijpt, hem de woorden geven die hij nodig heeft om zijn gevoel te verwoorden. Bevestigen dat het een fijn en lief kind is.

Zelfs als hij je een ‘stomme moeder’ noemt of zegt ‘ik haat je’. Zien dat hij boos is en hem vastpakken en zeggen ‘Ik vind jou wel lief, je mag best even boos zijn’. Ook al is het enorm tegennatuurlijk en zou je hem in normale gevallen per direct op de gang hebben gezet. Ik merk dat de frustratie al wat afneemt en dat het slaapritueel geen twee uur, maar nog maar een half uurtje in beslag neemt. En of dat nou ligt aan het feit dat mummies niet eens door het doucheputje passen of door mijn liefde… dat maakt niet uit. Welterusten!

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >