Aisha Scheuer kat overleden
Beeld: Unsplash

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Na bijna 13 trouwe jaren moesten we afscheid nemen van onze kat. Het zijn de gebeurtenissen die bij het leven horen. Een onvermijdelijk moment. En dan moet je het slechte nieuws brengen aan je kind.
 

'Het laatste jaar was hij dol op hem'

Shai heeft onze kat Pucko (je spreekt het uit als Poetsjko) de eerste vier jaar genegeerd. De laatste jaren, en vooral het laatste jaar was hij dol op hem. Pucko kreeg altijd een overdosis aan liefde. Voor het slapengaan kregen wij een vluchtige knuffel en daarna werd het huis afgezocht naar onze pluis. Die kreeg kusjes en knuffels en een enkele keer fluisterde hij dat hij hem zo mooi vond. Heel stiekem, zodat wij het niet zouden horen.
 

'Ik snikte tussen mijn tranen door'

Mijn ex-vrouw kwam hem brengen. Hij kwam vrolijk naar me toe lopen, zich afvragend waarom hij bij mij langs moest komen. Ik had me voorgenomen om dit zonder al te veel tranen over te brengen maar toen ik vertelde dat Pucko bij de dierenarts was geweest vervolgde ik snikkend mijn verhaal. Shai is geen hele goede luisteraar en verstond er dus ook geen hol van. Tussen mijn tranen door snikte ik dat Pucko dood was.
 

'Dit moest ook een grapje zijn'

Shai moest lachen. Ik maak wel vaker een grapje dus dit moest ook een grapje zijn. We liepen naar binnen waar onze kat in zijn kattenmandje lag. Shai boog zich enthousiast over hem heen en deinsde terug toen hij geen reactie kreeg. Hij aaide voorzichtig door de vacht van het dode dier en toen kwam het besef; hij is er niet meer.

Tranen met tuiten huilde hij. Hij snikte dat hij niet meer kon stoppen. Daar zaten we dan. Een zevenjarige die zijn eerste rouwproces aangaat en twee moeders die meehuilden in zijn verdriet.

Daar zat mijn kleine man, met zijn beentjes opgetrokken tegen zijn lijf verwoordde hij wat hij voelde. Het was de ergste dag van zijn leven en hij miste hem nu al. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over de kattenhemel. Volgens hem zijn er vliegende vissen en vliegende muizen waar Pucko achteraan kan rennen. Hij aaide ondertussen het lijf van de kat.
 

'Het was te laat'

In de auto hield hij hem op schoot. Hij hield hem stevig vast, zodat hij niet kon vallen. Hij aaide hem en liet zijn traantjes nog altijd de vrije loop. Ondertussen praatten we over de dierenarts. “We hadden maar beter een goede dierenarts moet zoeken,” zei hij. Maar dat hadden we gedaan. De dierenarts had zijn best gedaan maar het was te laat.

“Dat je die kanker niet ziet groeien en het daarom te laat is tegen de tijd dat je het ontdekt, nou. Dat vind ik maar erg onhandig geregeld van de natuur.”

Het is zo’n klein mannetje maar op dat moment leek zijn ziel zo oud. Zijn proces verloopt zo prachtig en hij heeft op een waardige manier afscheid kunnen nemen van zijn beste maatje.

Een paar dagen later hadden we het over broers en zussen. “Ik heb geen broertje. Ik had er wel eentje, maar die is nu helaas dood.”

 

Column Aisha Pucko

Shai en Pucko
Beeld: privébeeld.

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >