Aisha Scheuer kat overleden
Beeld: Unsplash

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Na bijna 13 trouwe jaren moesten we afscheid nemen van onze kat. Het zijn de gebeurtenissen die bij het leven horen. Een onvermijdelijk moment. En dan moet je het slechte nieuws brengen aan je kind.
 

'Het laatste jaar was hij dol op hem'

Shai heeft onze kat Pucko (je spreekt het uit als Poetsjko) de eerste vier jaar genegeerd. De laatste jaren, en vooral het laatste jaar was hij dol op hem. Pucko kreeg altijd een overdosis aan liefde. Voor het slapengaan kregen wij een vluchtige knuffel en daarna werd het huis afgezocht naar onze pluis. Die kreeg kusjes en knuffels en een enkele keer fluisterde hij dat hij hem zo mooi vond. Heel stiekem, zodat wij het niet zouden horen.
 

'Ik snikte tussen mijn tranen door'

Mijn ex-vrouw kwam hem brengen. Hij kwam vrolijk naar me toe lopen, zich afvragend waarom hij bij mij langs moest komen. Ik had me voorgenomen om dit zonder al te veel tranen over te brengen maar toen ik vertelde dat Pucko bij de dierenarts was geweest vervolgde ik snikkend mijn verhaal. Shai is geen hele goede luisteraar en verstond er dus ook geen hol van. Tussen mijn tranen door snikte ik dat Pucko dood was.
 

'Dit moest ook een grapje zijn'

Shai moest lachen. Ik maak wel vaker een grapje dus dit moest ook een grapje zijn. We liepen naar binnen waar onze kat in zijn kattenmandje lag. Shai boog zich enthousiast over hem heen en deinsde terug toen hij geen reactie kreeg. Hij aaide voorzichtig door de vacht van het dode dier en toen kwam het besef; hij is er niet meer.

Tranen met tuiten huilde hij. Hij snikte dat hij niet meer kon stoppen. Daar zaten we dan. Een zevenjarige die zijn eerste rouwproces aangaat en twee moeders die meehuilden in zijn verdriet.

Daar zat mijn kleine man, met zijn beentjes opgetrokken tegen zijn lijf verwoordde hij wat hij voelde. Het was de ergste dag van zijn leven en hij miste hem nu al. Hij heeft zo zijn eigen ideeën over de kattenhemel. Volgens hem zijn er vliegende vissen en vliegende muizen waar Pucko achteraan kan rennen. Hij aaide ondertussen het lijf van de kat.
 

'Het was te laat'

In de auto hield hij hem op schoot. Hij hield hem stevig vast, zodat hij niet kon vallen. Hij aaide hem en liet zijn traantjes nog altijd de vrije loop. Ondertussen praatten we over de dierenarts. “We hadden maar beter een goede dierenarts moet zoeken,” zei hij. Maar dat hadden we gedaan. De dierenarts had zijn best gedaan maar het was te laat.

“Dat je die kanker niet ziet groeien en het daarom te laat is tegen de tijd dat je het ontdekt, nou. Dat vind ik maar erg onhandig geregeld van de natuur.”

Het is zo’n klein mannetje maar op dat moment leek zijn ziel zo oud. Zijn proces verloopt zo prachtig en hij heeft op een waardige manier afscheid kunnen nemen van zijn beste maatje.

Een paar dagen later hadden we het over broers en zussen. “Ik heb geen broertje. Ik had er wel eentje, maar die is nu helaas dood.”

 

Column Aisha Pucko

Shai en Pucko
Beeld: privébeeld.

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >