Beeld: Getty
Beeld: Getty

Anna (41) heeft een slim, gevoelig kind, maar op school vinden ze hem vooral lastig. "Nee, hij is niet autistisch. Nee, hij heeft geen Gilles de la Tourette. Mijn zoon is gewoon anders."

“Het was op een verjaardag van een collega. Ik had mijn zoon zijn mooiste kleren aangetrokken en zie hem nog waggelen in zijn spijkerbroekje met een wit T-shirtje, een beige geblokt spencertje en witte Adidas-schoenen. Anderhalf jaar was hij en ik was verliefd op hem, op zijn blonde haren, de krullen die zijn gezicht omlijstten. Hij was niet te houden, bleef geen moment op zijn stoel zitten, ik verontschuldigde me bij de jarige toen hij al haar kastjes begon open te trekken, de nootjes omgooide en de koffie.

 

Ik realiseerde mij dat hij anders was

Die dag in 2007 realiseerde ik me voor het eerst dat hij anders was. Nieuwsgierig en ondernemend, maar ook extreem onbehouwen, ongecontroleerd. Het was of de aanwezigheid van vrienden en kennissen mij toen pas met andere ogen deden kijken naar mijn kind. Ik was verliefd op mijn eerstgeborene, wij deelden meer dan de navelstreng waaraan hij had vastgezeten. Ik begreep zijn nieuwsgierigheid, maar zag dat ik de enige was.

 

'Je moet dat kind harder aanpakken'

Mijn moeder zei, toen hij een keer de vriezer open had gemaakt en alle biefstuk was ontdooid: ‘Je moet dat kind wat harder aanpakken, corrigeer hem toch eens.’ Maar dat deed ik, alleen hij luisterde nooit. Anderen hoorden mijn woorden niet, ze merkten alleen op dat ze geen effect hadden. Op het kinderdagverblijf waar ik zelf ook werk kreeg hij altijd de schuld als er weer een deur openstond. Hij was al een halfjaar van de crèche toen iemand een blokje vond in de vissenkom, en met een pijnlijk soort automatisme zei: ‘Oh, dat heeft Simon natuurlijk gedaan.’

 

Als hij ouder wordt, zal het beter gaan

Ik dacht: straks, als hij ouder wordt, zal het beter gaan. Als hij op school zit en te maken krijgt met structuur, zal hij zich vanzelf aangepaster gaan gedragen. Maar zijn afwijkende gedrag begon juist steeds meer op te vallen. Ook toen hij al in groep vier zat, kon hij zomaar ineens uit het klaslokaal verdwijnen. Dan ging hij de aula binnen waar hij zich verstopte onder een tafel, soms met zijn sokken uit omdat hij het warm had. Ik vond hem aandoenlijk en puur. Hij was nu eenmaal een jongetje dat alles om zich heen in zich opzoog en voor wie alle drukte in het lokaal soms ineens te veel kon worden. Dan zocht hij een uitweg, om tot rust te komen. Maar op school zagen ze alleen het irritante gedrag van dat kind dat steeds zoek was.

 

Ik schaamde me

Ik schaamde me. Want ja, bij mij liep hij ook vaak weg. Een keer heb ik tijdens een warme Koninginnedag een kwartier naar hem lopen zoeken, volledig in paniek. Er was een vijver op de plek waar die dag de vrijmarkt werd gehouden. Als een dolle liep ik rond tussen al die vrolijke mensen, bij dat angstaanjagende water. Tot ik hem ontdekte, spelend met madeliefjes in het gras. Ik huilde, verbijsterd, gelukkig en verdrietig.

 

ADHD met hogere begaafdheid

De diagnose kwam van de orthopedagoog nadat de alarmsignalen van school steeds luider werden. Een vel waarop hij stickers mocht plakken als het hem lukte in de kring te blijven zitten, had hij links laten liggen. Iedere poging hem in het klasregime te krijgen was mislukt. Hij was stiervervelend, vond de meester. Dat hij wel wilde, maar niet kon, wilde niemand zien. Op een dag zat ik op de bank en bekeek oude foto’s, en schrok hoe hij veranderd was. De uitdrukking op zijn gezicht was na acht jaar niet langer  vrolijk en onbevangen maar verslagen en mat. Zijn hoofd zat diep weggedrukt tussen zijn schouders. Een flinke concentratiestoornis was het eerste wat ze ontdekten. Later veranderde dat in ADHD in combinatie met een hogere begaafdheid: het ontbrak hem aan de concentratie om wat hij zag en voelde te uiten. Hij wist alles van farao’s, maar dat je de poppenhoek moet opruimen als je erin gespeeld hebt, dat je niet zomaar kunt opstaan als het je ergens niet bevalt, was hem niet duidelijk te maken.

 

Nee, hij is niet autistisch

De oordelen van anderen maakten zijn leven loodzwaar. Het is soms of kinderen geen kinderen meer kunnen zijn. Altijd is er die buitenwereld die van alles vindt. Op mijn kinderdagverblijf hoor ik moeders aan andere moeders vragen: ‘Loopt die van jou nog niet?’ Op observatieformulieren wordt ingevuld: ‘Kan nog niet tot tien tellen.’ Nou én, dat hoeft pas in groep één! Wat Simon betreft: nee, hij is niet autistisch, nee, hij heeft geen Gilles de la Tourette. Waarom is er geen ruimte voor een kind als het mijne dat er af en toe naar verlangt om alleen te zijn en daarbij hummend een liedje te zingen?

 

Simon is echt anders

In 2012 gaf ik de strijd op. Hoewel ik aanvankelijk tegen medicatie was,begon ik in te zien dat ik hem daarmee iets ontzegde. Niet alleen de meester, ook hijzelf was wanhopig. Hij begon met methylfenidaat en concerta, maar het effect was niet afdoende. Er was meer aan de hand. Hij was een ‘beelddenker’ en bleek moeite te hebben met tafels en andere opdrachten waarvoor je moet kunnen automatiseren. Vorig jaar hoorden we dat hij zou worden teruggeplaatst van groep 5 naar groep 4, en werd ons verzocht een plek te zoeken in het speciaal onderwijs. Toen ik dat hoorde ben ik naar zijn kamer gelopen en hebben Simon en ik samen op zijn bed gehuild. Die andere plek is intussen gevonden: een school waar zelfs de manier waarop de onderwijzers door de gangen lopen rust en tolerantie uitstraalt. Na de zomer begint hij. Ik ben opgelucht, maar ook verdrietig. Nu moet ik wel toegeven wat ik zo lang heb proberen te verdringen: Simon is echt anders. Volgend schooljaar wordt hij dagelijks met een busje opgehaald.” 

knutselen-halloween-decoraties

Enthousiast gaf je jouw adres op voor de Halloweenroute van school, maar nu het bijna zover is kom je erachter dat je nog niet één pompoen ter decoratie hebt uitgehold. En omdat je het themafeest natuurlijk niet wilt afdoen als iets onbenulligs, hebben wij wat knutseltips voor je.

Zo heb je én originele versiering, en een leuke knutselmiddag met je kind.

 

Pompoen uithollen: zo doe je dat

 

En een spook knutselen...

Gewoon wat rolletjes wit karton aan elkaar rijgen, de bovenkant met touw vastknopen, een paar ogen en een mond erop en klaar ben je. 

 

Nog leuker dan snoep meegeven

 

Of ga voor deze zakjes

 

Lees ook
'En toen vond ik het winnende lot tussen de knutsels'  >

 

Knip een paar vellen in één keer - ben je ook zo klaar

 

Wat je allemaal wel niet kan met een beetje crêpepapier en lijm...

Ps: ook prima te gebruiken met Sint-Maarten.

 

Heftig, maar daar is het Halloween voor...

 

Als ze zich nu geen ongeluk schrikken?

 

Zo simpel kan het dus zijn...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
leuke binnenspelletjes voor kinderen

Je hebt geen zin om je huispak uit te trekken, je bent moe of regen komt met bakken uit de lucht - er zijn genoeg redenen te bedenken om lekker binnen te blijven. Maar dan moet je je kind natuurlijk ook nog zien te paaien. Daarom: 9 leuke binnenspelletjes voor kinderen.

1. Kranten meppen

Tip vooraf: leg je kleuter eerst uit dat-ie alleen tijdens het spel met een krant mag slaan. (Om te voorkomen hij na het weekend met een krant op z'n klasgenoten in staat te meppen - onze redacteur praat uit ervaring). Enfin: het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.
 

2. Een enorme tekening maken

Het enige wat je nodig hebt: een rol behang en stiften, potloden of verf. Rol het behang uit door de hele woonkamer en maak samen een eindeloze tekening. Of ga erop liggen en laat jezelf omtrekken, ook lachen.
 

3. Koken

Ja, zo simpel kan het zijn. En 't is niet alleen leuk, ook nog enorm leerzaam. Bak samen met je kind een lekkere taart en vertel over de ingrediënten of maak een gezond avondmaal. Zoek van te voren samen een recept uit, zodat je je kind bij de hele reutemeuteut betrekt. Zijn jullie klaar? Nodig opa en oma uit, benoem ze tot jury en je maakt er ook nog een kleine wedstrijd van.
 

Lees ook
6x dit kun je óók doen met (overtollig) speelgoed van je kind

 

4. Proeven

Over eten gesproken: een proeverij is altijd een schot in de roos en kan met één of meerdere kinderen worden gedaan. Zet plastic bordjes klaar, nummer ze en leg op elk bordje wat van de geselecteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, ketchup, mosterd, peper, zout, pindakaas, kaneel, boter, yoghurt en slagroom. Blinddoek je kind(eren) met een theedoek en neem ze mee langs de bordjes. Degene die de meeste smaken herkent, is de winnaar.
 

5. Badkamer schilderen

We horen je denken: 'eh, sorry?!' Geen paniek: meng wat plakkaatverf met scheerschuim en je kinderen kunnen volledig losgaan op de muur van de badkamer. Na afloop spoel je er alles gewoon hup, met de douchekop af.
 

6. Spijkerpoepen

Zo'n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig voor dit leuke binnenspelletje. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Tip: hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kinderen tot een jaar of vijf is een kleine emmer misschien wel de beste optie.
 

7. Slapende Leeuwen

Dit spel is vooral praktisch als je meer kinderen over de vloer hebt. Het is namelijk perfect om wat rust in de tent te krijgen. Hoe het werkt? Vertel je kinderen dat jullie allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap nodig hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen en als ze ook maar íets bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Probeer de 'leeuwen' aan het lachen te maken zodat stil blijven wel erg moeilijk wordt. Oh, aanraken en kietelen mag trouwens niet. Het kind dat het langst blijft 'slapen' wint.
 

8. Sokken sparen

Ook erg leuk (en handig, vooral voor jou). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.

 

9. Subtropisch zwemparadijs

Tover jullie badkamer om tot subtropisch zwemparadijs. Trek allemaal je bikini of zwembroek aan, versier de boel, haal de duikbrillen, opblaasbandjes en speelgoed uit de kast, trakteer iedereen op een lekkere cocktail en klaar ben je. Want niet alle binnenspelletjes hoeven alleen leuk voor de kinderen te zijn, toch?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >