Bedplassen op latere leeftijd: zo zorg je voor droge nachten

29.09.2022 13:04
afwijken van vaste bedtijden Beeld: Shutterstock

Tussen drie en vier jaar worden de meeste kinderen zindelijk, ook ’s nachts. Maar laten we vooropstellen: het is niet raar als je kind na zijn vierde af en toe nog in bed plast.

Bedplassen komt simpelweg omdat de hersenen tijdens het slapen geen signaal krijgen dat de blaas vol is.

Je kind kan het natuurlijk ontzettend vervelend vinden om wakker te worden in een nat bed. Wat kan je doen om je kind van bedplassen af te helpen? Hieronder wat tips voor een droge nacht.

Plassen voor bedtijd

Laat je kind altijd even plassen voordat het naar bed gaat. Dat lukt niet altijd maar dat is niet erg. Het gaat erom dat je kind de kans krijgt om even rustig op de wc te ontspannen.

Straf je kind niet

Kinderen doen het natuurlijk niet expres. Straf kinderen daarom ook niet. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind dat het jammer is als je kind in bed heeft geplast. Maar geef ook complimenten als het kind ’s ochtends wakker wordt in een droog bed. Daarnaast kan je je kind laten helpen met het bed verschonen zodat het de gevolgen van het bedplassen ziet.

Zonder luier

Laat je kind na een paar nachten met een droge luier, zonder luier slapen. Dan merkt je kind sneller op wanneer er geplast moet worden. Tip: leg een plastic zeil op het matras zodat het matras droog blijft.

Drinken

Veel ouders denken dat het kind minder snel in bed gaat plassen als het niks drinkt in de avond. Dit is een fabel. Drinken heeft geen invloed op bedplassen.

Wakker maken

Maak je kind in de nacht wakker op een rustige manier om samen te gaan plassen.

Bron: Thuisarts

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.